Ако имате цьолиакия или трябва да избегнете глутен по други медицински причини, важно е да знаете кои храни съдържат глутен и кои храни трябва да проверите преди хранене. Също така трябва да знаете какво е безопасното ниво на глутен – 20 mg/kg e максималното позволено количество. Само храни, съдържащи 20 части на милион (ppm) или по-малко, могат да бъдат етикетирани без глутен.
За глутена
Глутенът е белтък, който се намира в зърнените храни, пшеницата, ръжта и ечемика. Някои хора също реагират на подобен протеин, открит в овеса.
Най-очевидните източници на глутен в диетата на повечето хора са:
- хляб
- тестени изделия
- зърнени закуски
- брашно
- пица
- торти
- бисквити.
Глутенът може да се намери и в преработени храни като:
- супи
- сосове и дресинги
- бульони и подправки
- горчица, майонеза, кетчуп
- готови ястия
- колбаси
- някои сирена и кашкавали
Глутен в нехранителни продукти
Глутена причинява проблем само ако го ядете. Не може да се абсорбира през кожата.
Козметика
Малко вероятно е да погълнете достатъчно балсам за устни или червило, за да предизвикате реакция. Ако се притеснявате, трябва да се свържете директно с производителите за конкретни продукти.
Възможно е да сте чувствителни към съставките, използвани в козметиката, но това няма нищо общо с цьолиакията. Ако възникне кожно дразнене при използване на козметика, преустановете употребата и посетете Вашия лекар .
Лепило върху пощенски пликове и опаковки
Понякога в лепилата се ползва ечемичен малц и е възможно при облизване да попаднат миниатюрни количества глутен. Световната практика показва, че количеството, което може да поемете е незначително и няма да доведе до реакция.
Паста за зъби
Стоматолозите казват, че не са наясно с паста за зъби, която съдържа глутен, но все пак четете внимателно съдържанието.
Глутена причинява проблем само за хора с целиакия, ако се яде. Дори ако пастата за зъби съдържа глутен, би било много малко вероятно да погълнете достатъчно от нея, за да предизвикате реакция.
Ако имате притеснения относно пастата за зъби, препоръчваме ви да проверите списъка със съставките и директно да се свържете с производителите.
Пластелин
Обикновено в производството на пластелин, пастели, в някои случаи и на глина, се добавят пшенични фибри. Важно е да знаете, че малките деца, понякога имат навика да пъхат нещата в устата си или да се докосват по устните, докато си играят, учат или работят. Количеството глутен, което могат да приемат обикновено е незначително, но е възможно да получат реакция, ако погълнат глутен от тези продукти. Прочете внимателно съдържанието и предупредете децата си за наличие на глутен в тези продукти и възможността от неволен прием на глутен. Съществуват глина, пастели и пластелин без глутен в търговската мрежа.