Информация за алергените

 

Заведенията трябва по закон да могат да ви предоставят информация за всички алергени, включително зърнени храни, съдържащи глутен, за всички ястия, които те приготвят. Това означава, че ако една рецепта използва зърнени храни, съдържащи глутен като пшеница, ръж, ечемик или овес в съставките, те ще трябва да ви информират. Друг е въпросът за истиността на тази информация и доколко те са запознати със същността на безглутеновото хранене.

 

Обадете се, за да поговорите с готвача

 

Въпреки че заведенията за хранене трябва да предоставят информация за алергени за всички ястия, които те приготвят, те може да не предлагат храна без глутен, така че най-добре е да се обадите предварително или да проверите техния уеб сайт, за да видите дали предлагат безглутенови опции. Ако говорите с персонала на ресторанта, обяснете защо трябва да сте сигурни, че нямат храна, която съдържа глутен . Посочете какви храни са естествено без глутен и са подходящи за хранене. Представете конкретни примери за това, което не е безопасно, например:

  • пшенично брашно в сосове
  • галета
  • крутони
  • бульони на  кубчета и прах, подправки
  • горчица, майонеза, кетчуп
  • масло, използвано за пържене на храни, съдържащи глутен.
  • кръстосано замърсяване

Ако няма нищо подходящо в менюто, попитайте дали готвачът може да приготви нещо друго за вас. Много готвачи на ресторанта са щастливи да направят това, след като разберат причината за искането. По закон те ще трябва да могат да ви кажат кои ястия съдържат алергени, включително пшеница, ръж, ечемик и овес.

Говорете със сервитьорите

Говорете със сервитьора(ите), след като пристигнете в ресторанта, за да обясните защо не можете да ядете глутен и какво можете и не можете да ядете.

Попитайте какви съставки от менюто може да са подходящи. Ресторантите трябва да ви кажат дали ястие съдържа зърнени храни, съдържащи глутен. Бъдете внимателни, като поръчвате супи, ястия със сосове и храни като колбаси и чипс. Някои може да имат покритие, което съдържа глутен, или те могат да бъдат пържени в същото масло, като продуктите, които съдържат глутен.

 

Избягване на кръстосано замърсяване

Погледнете в менюто, за да видите дали се предлага хляб, пиле или риба. Те могат да се готвят в същите тигани, скари или тостери, както и пържените ястия може да са приготвени в един и същи фритюрник. Помолете сервитьора или готвача, ако могат да използват отделни тигани, за да избегнат кръстосано замърсяване. Помолете да почистят старателно плотовете и дъските за рязане.

Освен изборът на подходящи ястия, основното нещо, което трябва да направите, е да зададете достатъчно въпроси, за да се чувствате спокойни, че мястото и персоналът разбират вашите хранителни изисквания.

Сподели с приятел