Глутенът е белтък, който се намира в пшеницата, ръжта и ечемика. Глутен има също и древните сортове пшеница, като: лимец, Хорасан (Камут), спелта (шпелта, динкел), емер (фаро), айнкорн, тритикале и др. Зърнените култури са семена и ни предоставят:

  • въглехидрати – източник на енергия
  • фибри (влакнини) – забавят храносмилането и усвояването на хранителните вещества от червата и спомагат за предотвратяването на запек
  • повечето витамини от вида B, особено тиамин, рибофлавин и ниацин – необходими за редица процеси в организма, включително подпомагане на тялото да получава енергия от храната и да поддържа здрава кожа и зрение.

Псевдозърната може да се използва по подобен начин. Естествено псевдозърната са без глутен и включват амарант, елда и киноа . Също така може да се ползва теф, чия, царевица, просо, елда (гречка), ориз, див ориз, сладък кестен и други.

Има глутен

  • Ечемик, Перлен ечемик (включително продукти, които съдържат ечемичен малц)
  • Твърда пшеница
  • Лимец
  • Емер (известен още като Фаро)
  • Хорасан (търговско известна като Камут)
  • Ръж
  • Спелта (Шпелта), известна още като Динкел,
  • Айнкорн (еднозърнест лимец)
  • Тритикале (хибрид между пшеница и ръж)
  • Пшеница
  • Дурум (Твърда пшеница)
  • Грис (Семола, Семолина)
  • Овес – чистият овес не съдържа глутен, но често в него попадат зърна пшеница.

Няма глутен

  • Агар (агар-агар)
  • Бадем
  • Амарант
  • Елда
  • Карагенан
  • Касава (Маниока)
  • Сладък кестен
  • Царевица
  • Лен и ленено масло
  • Нахут (Леблебия, Бесан, страгали)
  • Коноп
  • Хмел
  • Просо (байра)
  • Полента
  • Картофи
  • Бобови растения (грах, фасул, леща)
  • Киноа
  • Ориз, див ориз
  • Градински чай
  • Сусам
  • Сорго
  • Соя
  • Тапиока
  • Теф
  • Псилиум
  • Урад (вид черен индийски боб)

Кръстосано замърсяване

Въпреки че някои брашна са естествено без глутен, те могат да бъдат смлени, където се смила пшеничното брашно .

Замърсяването се случва или защото пшеничното брашно е в атмосферата, или следи от него остават в мелницата или в контейнерите за съхранение.

Овесът може да се яде от повечето хора с цьолиакия, но само ако са маркирани като “без глутен”.

Сподели с приятел