Ако имате положителен кръвен тест за цьолиакия, вашият лекар ще ви насочи към специалист в областта на червата – гастроентеролог – за биопсия на червата. Това потвърждава дали имате или не цьолиакия.

Биопсията включва малка камера, наречена ендоскоп, който преминава през устата и стомаха в червата. Това се прави с помощта на анестетичен спрей за изтръпване на гърлото или с упойка, давана чрез инжектиране.

Пробите се събират и изследват под микроскоп, за да се провери за увреждане на обвивката на червата , което е характерно за цьолиакия.

Тези изследвания за цьолиакия може да се извършват както при възрастни, така и при деца. При малките деца ендоскопията се извършва под обща анестезия. В някои случаи е възможно да не се извършва ендоскопия върху деца.

Ако имате някакви притеснения относно биопсията, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да поговорите със здравния си екип.

Класификация на резултатите от биопсията

При хора с цьолиакия има увреждане на лигавицата на червата. Вашият медицински специалист ще класифицира щетите според скала, наречена Marsh класификация:

  • Марш 0: обвивката на червата е нормална и е малко вероятно лицето да има цьолиакия.
  • Марш 1: наблюдава се увеличен брой лимфоцити (малки бели кръвни клетки, които участват в реакцията на организма на имунната система към болестта), но има нормални вили.
  • Марш 2: има увеличен брой лимфоцити, депресиите в лигавицата на червата са по-дълбоки от нормалните, но с нормални дължини на вилите.
  • Марш 3: вилите стават плоски (има разделение на 3А, 3Б и 3В в зависимост от увреждането на вилите).

Сподели с приятел