Има специфични кръвни тестове, използвани за диагностициране на цьолиакия. Те търсят антитела, които тялото прави в отговор на хранене с глутен . Вашият лекар ще извърши кръвен тест, за да провери тези антитела.

При възрастни, при които има съмнения за цьолиакия, се препоръчват следните кръвни тестове:

  • Общ имуноглобулин А (IgA)
  • IgA антитяло от тъканна трансглутаминаза(съкратено до tTG)

Ако IgA tTG е слабо позитивен, трябва да се използват IgA ендомиални антитела (съкратени до ЕМА).

При деца с подозирана цьолиакия се препоръчват следните кръвни тестове:

  • Общ IgA
  • IgA tTG

Важно е да продължите да ядете глутен, докато не направите кръвен тест и биопсия на червата . Ако премахнете или намалите количеството глутен във вашата диета преди тестване, това ще повлияе на резултата.

Отрицателни резултати от кръвни тестове

Възможно е да имате отрицателен кръвен тест и все още да имате цьолиакия. Ако не сте яли глутен по време на кръвния тест, може да сте получили неточен резултат.

Ако имате продължаващи симптоми, които предполагат цьолиакия, но сте имали отрицателен кръвен тест, помолете Вашия лекар да провери дали сте били тествани за недостатъчност на IgA.

IgA дефицит

Някои хора с цьолиакия не правят обичайните антитела за цьолиакия. Това се нарича IgA дефицит. Когато лабораторията измерва нивата на антителата, те също трябва да проверят общия си серумен IgA, за да открият IgA дефицит. Ако сте с дефицит на IgA, трябва да се имат предвид следните тестове:

  • Имуноглобулин G (IgG) EMA
  • IgG деамидиран глиадин пептид (DGP)
  • IgG tTG

Ако сте изследвали отрицателни резултати за цьолиакия, особено ако имате диабет тип 1 или сте близък роднина на човек с цьолиакия, е важно да се отбележи, че цьолиакия може да има широк спектър от симптоми и трябва да се консултирате със специалист,  ако възникнат или продължат симптоми.

Сподели с приятел