Какво представлява цьолиакията?

 

Цьолиакията е сериозно заболяване, при което имунната система на организма атакува собствените си тъкани, когато ядете глутен. Това причинява увреждане на лигавицата на червата и означава, че тялото не може правилно да абсорбира хранителните вещества от храната. Цьолиакията не е алергия или чувствителност (непоносимост).  Цьолиакията (Coeliac disease)  е известна също с имената morbus coeliacus, целиакично шпру, нетропическо шпру, ендемично шпру и глутенова ентеропатия. Терминът “celiac” идва от гръцки и означава “коремен” ( koiliakós , “abdominal”) и е въведен през 19 век за описание на болестта от лекарят Aretaeus.

Колко често е заболяването?

Цьолиакия е честа и засяга един на всеки 100 души в световен мащаб. Обаче само 30% от тези, които имат заболяването, са диагностицирани, което означава, че понастоящем има много хора, които имат цьолиакия, но все още не знаят. Ако член на семейството от първа степен (като майка, баща, сестра или брат) има цьолиакия, тогава рискът друг член от семейството да я има се увеличава до един на десет пъти.

Какво причинява цьолиакията?

Цьолиакията се причинява от реакцията на имунната система към глутена – белтък, който се намира в пшеница, ечемик и ръж. Когато човек с цьолиакия хапне глутен, имунната му система реагира, като уврежда лигавицата на тънкото черво.

Какви са симптомите на цьолиакията?

Симптомите варират от леки до тежки и могат да включват газове, подуване, диария, мазни и бледи изпражнения с лоша миризма, гадене, запек, умора, язви в устата, внезапна и/или неочаквана загуба на тегло (но не във всички случаи), косопад , загуба на зъбен емайл, умора, болка в мускулите, нарушения в менструалния цикъл, раздразнителност, изтръпване на пръсти и крайници, затруднена концентрация, безплодие, остеопороза, “географски” език,  анемия и множество други. Неслучайно болестта е наричана „Клиничен хамелеон” поради трудното и диагностициране.

Какво представлява лечението?

Веднъж диагностицирани, единственото лечение на цьолиакията е диета без глутен. Глутенът се среща в пшеница, ечемик и ръж. Някои хора също са чувствителни към овес . След като се премахне глутенът от диетата, трябва да започнете да се чувствате много по-добре.

Какво представлява Дерматит херпетиформис (Dermatitis herpetiformis-DH)?

Дерматит херпетиформис (DH) е кожна проява на цьолиакия, която се проявява като обрив, който обикновено се появява на лактите, коленете, раменете, задните части и лицето, с червени, подути петна, често с мехури. Тя засяга около един на 3300  души.

Сподели с приятел