Алергията към пшеницата е реакция на протеините, открити в пшеницата, предизвикана от имунната система и обикновено се проявява в рамките на секунди или минути след хранене. Хранителните алергии се случват, когато имунната система на организма реагира много бързо на храната след ядене. В някои случаи може да се получи реакция чрез вдишване на пшенично брашно.Малките количества могат да причинят потенциално животозастрашаващи реакции. Алергиите, включително тези към пшеницата, са свързани с положителни IgE анализи. Диагнозата се извършва чрез кожни тестове, специфични за пшеницата IgE кръвни тестове и хранителна провокация. Хората, които имат симптоми, свързани с глутен, но са отрицателни за алергия към пшеница, могат да имат чувствителност към глутен.

Избягването на пшеницата е основното средство за подобряване на състоянието при алергията към пшеницата, но това не винаги е толкова лесно, колкото звучи. Пшеницата се среща в много храни, включително някои, които може да не подозирате. Може да са необходими медикаменти, за да се справите с алергичните реакции, ако случайно ядете пшеница.

Алергията към пшеница понякога се бърка с цьолиакия, но те се различават. Алергията към пшеницата възниква, когато тялото ви произвежда антитела към протеините, намиращи се в пшеницата. При цьолиакия, специфичният протеин в пшеницата е глутен и причинява различен вид анормална реакция на имунната система.

Симптоми

Дете или възрастни с алергия към пшеница вероятно ще развият признаци и симптоми в рамките на секунди до часове след като ядат нещо, съдържащо пшеница. Симптомите от пшенична алергия включват:

  • Подуване, сърбеж или дразнене в устата или гърлото
  • Уртикария, сърбящ обрив или подуване на кожата
  • Запушване на носа
  • Главоболие
  • Затруднено дишане
  • Крампи, гадене и повръщане
  • Диария
  • Анафилаксия

Анафилаксия

При някои хора алергията към пшеница може да причини животозастрашаваща реакция, наречена анафилаксия. В допълнение към други признаци и симптоми на пшенична алергия, анафилаксията може да причини:

  • Оток или стягане в гърлото
  • Болка в гръдния кош или стягане
  • Силно затруднено дишане
  • Проблеми с гълтането
  • Блед (понякога син) цвят  на кожата
  • Замайване или припадък

Ако някой показва признаци на анафилактичен шок, обадете се на 112. Анафилактичният шок е спешен медицински случай, който изисква незабавна намеса.

Ако подозирате, че Вие или Вашето дете сте алергични към пшеница или друга храна, консултирайте се с Вашия лекар.

Причини

Ако имате алергия към пшеница, излагането на пшеничен протеин предразполага имунната система към алергична реакция. Можете да развиете алергия към някой от четирите класа пшенични протеини – албумин, глобулин, глиадин и глутен.

Източници на пшенични протеини

Някои източници на пшенични протеини са очевидни, като хляб и брашно, но всички пшенични протеини  и по-специално глутен, могат да бъдат намерени в много готови храни и дори в някои козметични продукти. Храни, които могат да включват протеини от пшеница, включват:

  • Хляб и галета
  • Торти и кифлички
  • Бисквитки
  • Зърнени закуски
  • Тестени изделия
  • Кус-кус
  • Нишесте
  • Грис
  • Шпелта
  • Крекери
  • Хидролизиран растителен протеин
  • Соев сос
  • Месни продукти
  • Млечни продукти
  • Естествени ароматизанти
  • Желатин
  • Модифицирано хранително нишесте
  • Растителна смола

Ако имате алергия към пшеница е възможно да сте алергични към ечемик, овес и ръж.

Рискови фактори

Някои фактори могат да ви поставят в по-голям риск от развитие на алергия към пшеница:

  • Семейна история. Имате повишен риск от алергия към пшеница или други храни, ако родителите ви имат хранителни алергии или други алергии, като сенна хрема.
  • Възраст. Алергията към пшеница е най-често срещана при бебета и малки деца, които имат незрели имунни и храносмилателни системи. Повечето деца преживяват алергията към пшеницата до 16 години, но възрастните могат да я развиват, често като кръстосана чувствителност към цветния прашец.
Сподели с приятел