Алергията към пшеницата е реакция на протеините, открити в пшеницата, предизвикана от имунната система и обикновено се проявява в рамките на секунди или минути след хранене. Хранителните алергии се случват, когато имунната система на организма реагира много бързо на храната след ядене. В някои случаи може да се получи реакция чрез вдишване на пшенично брашно.Малките количества могат да причинят потенциално животозастрашаващи реакции. Алергиите, включително тези към пшеницата, са свързани с положителни IgE анализи. Диагнозата се извършва чрез кожни тестове, специфични за пшеницата IgE кръвни тестове и хранителна провокация. Хората, които имат симптоми, свързани с глутен, но са отрицателни за алергия към пшеница, могат да имат чувствителност към глутен.
Избягването на пшеницата е основното средство за подобряване на състоянието при алергията към пшеницата, но това не винаги е толкова лесно, колкото звучи. Пшеницата се среща в много храни, включително някои, които може да не подозирате. Може да са необходими медикаменти, за да се справите с алергичните реакции, ако случайно ядете пшеница.
Алергията към пшеница понякога се бърка с цьолиакия, но те се различават. Алергията към пшеницата възниква, когато тялото ви произвежда антитела към протеините, намиращи се в пшеницата. При цьолиакия, специфичният протеин в пшеницата е глутен и причинява различен вид анормална реакция на имунната система.
Симптоми
Дете или възрастни с алергия към пшеница вероятно ще развият признаци и симптоми в рамките на секунди до часове след като ядат нещо, съдържащо пшеница. Симптомите от пшенична алергия включват:
- Подуване, сърбеж или дразнене в устата или гърлото
- Уртикария, сърбящ обрив или подуване на кожата
- Запушване на носа
- Главоболие
- Затруднено дишане
- Крампи, гадене и повръщане
- Диария
- Анафилаксия
Анафилаксия
При някои хора алергията към пшеница може да причини животозастрашаваща реакция, наречена анафилаксия. В допълнение към други признаци и симптоми на пшенична алергия, анафилаксията може да причини:
- Оток или стягане в гърлото
- Болка в гръдния кош или стягане
- Силно затруднено дишане
- Проблеми с гълтането
- Блед (понякога син) цвят на кожата
- Замайване или припадък
Ако някой показва признаци на анафилактичен шок, обадете се на 112. Анафилактичният шок е спешен медицински случай, който изисква незабавна намеса.
Ако подозирате, че Вие или Вашето дете сте алергични към пшеница или друга храна, консултирайте се с Вашия лекар.
Причини
Ако имате алергия към пшеница, излагането на пшеничен протеин предразполага имунната система към алергична реакция. Можете да развиете алергия към някой от четирите класа пшенични протеини – албумин, глобулин, глиадин и глутен.
Източници на пшенични протеини
Някои източници на пшенични протеини са очевидни, като хляб и брашно, но всички пшенични протеини и по-специално глутен, могат да бъдат намерени в много готови храни и дори в някои козметични продукти. Храни, които могат да включват протеини от пшеница, включват:
- Хляб и галета
- Торти и кифлички
- Бисквитки
- Зърнени закуски
- Тестени изделия
- Кус-кус
- Нишесте
- Грис
- Шпелта
- Крекери
- Хидролизиран растителен протеин
- Соев сос
- Месни продукти
- Млечни продукти
- Естествени ароматизанти
- Желатин
- Модифицирано хранително нишесте
- Растителна смола
Ако имате алергия към пшеница е възможно да сте алергични към ечемик, овес и ръж.
Рискови фактори
Някои фактори могат да ви поставят в по-голям риск от развитие на алергия към пшеница:
- Семейна история. Имате повишен риск от алергия към пшеница или други храни, ако родителите ви имат хранителни алергии или други алергии, като сенна хрема.
- Възраст. Алергията към пшеница е най-често срещана при бебета и малки деца, които имат незрели имунни и храносмилателни системи. Повечето деца преживяват алергията към пшеницата до 16 години, но възрастните могат да я развиват, често като кръстосана чувствителност към цветния прашец.