В момента няма лечение за цьолиакия. Това е състояние през целия живот и стриктната безглутенова диета е единственото лечение. След като имате тази медицинска диагноза и глутена се отстрани от вашата диета, трябва да започнете да се чувствате много по-добре.

Диета без глутен

Глутенът е протеин, който се намира в пшеницата, ръжта и ечемика, така че храните съдържащи такива, не трябва да се консумират. Някои хора с цьолиакия също могат да бъдат чувствителни към овес .

При диета без глутен  можете да ядете ориз, царевица, картофи, яйца, ядки, чия, амарант, елда, киноа,  месо, риба, сирене, кашкавал, мляко, яйца, плодове, зеленчуци и бобови растения. Специални храни без глутен, като например хляб без глутен и паста без глутен, се предлагат в супермаркетите, в магазините за здравословни храни и онлайн магазините.

Дори и много малки количества глутен могат да бъдат вредни за хората с цьолиакия. Поради това е важно да се предприемат разумни стъпки, за да се избегне кръстосано замърсяване с глутен.

Най-важните съвети са:

  • Минете на изцяло безглутеново хранене у дома за да избегнете и най-малкият риск от кръстосано замърсяване. В много случаи това е трудно изпълнимо в едно домакинство, в което има целиаци и хора на “обикновена” храна.
  • Съхранявайте съдовете за готвене отделно по време на приготвяне на храната и готвене.
  • Не пържете храна в същота мазнина, която преди е била използвана за готвене на храни, съдържащи глутен.
  • Използвайте чисти прибори, отделен грил, скара или тостер, за да направите храна без глутен.
  • Използвайте отделна дъска за рязане и измийте повърхностите грижливо.
  • Използвайте отделни подправки, масло и сосове.
  • Подредете безглутеновите храни най-отгоре в шкафовете си, за да избегнете случайно попадане на глутен във вашите продукти.
  • Използвайте кутии за съхранение на безглутеновата ви храна за да избегнете случайно попадане на глутен.
  • Не използвайте едни и същи прибори за мазане на масло, сладко, шоколад и др.

Колко време отнема да се види подобрение при спазване на безглутенова диета?

Времето, необходимо на човек да се чувства по-добре от диета без глутен, варира при различните хора. Много хора се чувстват по-добре в рамките на няколко дни и обикновено симптоми като гадене, диария и подуване се проясняват в рамките на няколко седмици.

Някои симптоми може да отнеме повече време, за да се подобрят, или може да забележите, че един симптом се подобрява преди друг. Времето, необходимо за излекуването на червата, напълно варира между хората и може да отнеме между шест месеца и до пет години (в някои случаи и по-дълго).

Дългогодишна диета

Диетата позволява на червата да се излекуват. Ако следвате диета без глутен и трябва да бъдете повторно тествани за цьолиакия, тестовете трябва да бъдат отрицателни. Това означава, че реагирате добре на диетата  и няма глутен, който да реагира с имунната ви система.

Ако въведете глутен отново във вашата диета на по-късна дата, имунната система ще реагира, симптомите ще се върнат и вилите на червата отново ще се увредят.

Сподели с приятел