Какво е Dermatitis Herpetiformis (DH)?

Дерматит херпетиформис (DH) е тежък кожен обрив, свързан с цьолиакията. Симптомите й са изключително сърбене, често с мехури. Понякога се споменава като глутенов обрив. Дерматит херпетиформис е хронично състояние, което се счита за кожна форма на цьолиакия. Не всички хора с цьолиакия развиват дерматит херпетиформис. Обривът обикновено настъпва на лактите, коленете и задните части и обикновено е симетричен, което означава, че се появява от двете страни на тялото. Когато този обрив, свързан с глутен, изчезне, което често се случва спонтанно, може да остане кафяво или бледо петно върху кожата, където се губи пигментацията.

Не е доказано, че контактът с кожата с храни и продукти, съдържащи глутен, предизвиква огнища. Докато това състояние на кожата се нарича официално дерматит херпетиформис, някои хора го описват като обрив.

Кой получава дерматит Herpetiformis?

Около 15-25% от лицата, страдащи от цьолиакия, имат дерматит херпетиформис

Дерматит херпетиформис засяга повече мъже, отколкото жени

Дерматит херпетиформис обикновено започва в зряла възраст. Не е обичайно да виждате дерматит херпетиформис при деца, но това може да се случи

Само около 20% от хората с дерматит херпетиформис имат чревни симптоми на цьолиакия, въпреки че биопсиите показват, че 80% имат известно увреждане на тънките черва, особено ако се поддържа диета с много глутен.

Как се диагностицира Дерматит Херпетиформис?

Лекарите диагностицират дерматит херпетиформис чрез изследване на клетките под най-горния слой на кожата, известни като дермални папили, за неутрофили и гранулирани IgA отлагания в кожата. Тези видове кожни проби се събират чрез извършване на биопсия. Дерматит херпетиформис често може да бъде погрешно диагностицирана и често объркана с кожни състояния като алергии, ухапвания от комари или насекоми, контактен дерматит, диабетен пруритус, екзема, херпес, копривна треска и псориазис. Докато 70-80% от пациентите с дерматит херпетиформис имат по-високи от нормалните нива на IgA-tTG антитела в кръвта, типичният кръвен тест за цьолиакия не се смята за достатъчно или достатъчно надежден, за да диагностицира правилно пациентите.

Какво е лечението за дерматит Herpetiformis?

Третирането на дерматит херпетиформис се състои от непрекъсната диета без глутен, подобно на цьолиакията. Отговорът на кожата на диета без глутен е много по-бавен в сравнение с лечението на червата при цьолиакия. Може да отнеме около шест месеца, за да се постигне известно подобрение в състоянието на кожата и до две или повече години, за да се постигне пълен контрол чрез безглутенова диета.

Симптомите на обрив могат да се контролират с лекарства като Dapsone. По принцип сърбежът и новите лезии започват да намаляват в рамките на 48-72 часа от началото на Dapsone. Въпреки това, това лекарство не третира чревното състояние, което означава, че хората с дерматит херпетиформис трябва също да поддържат строга храна без глутен през целия живот.

Каква е връзката между дерматит Herpetiformis и Цьолиакията?

Дерматит херпетиформис е кожна проява на цьолиакия и е част от анормалния имунен отговор към глутен. Този обрив е свързан с цьолиакията, а не с чувствителност към глутен.

Сподели с приятел