ДЕТЕКТОРИ ЗА ГЛУТЕН

Някога поръчвали ли сте храна в ресторант или сте ходили на гости на приятели  за вечеря и сте се питали дали предложената ви храна е без глутен? Опитвали ли сте някога нов продукт, с безглутенови съставки, но липса на знак или надпис “без глутен”  на етикета и сте получили реакция, за да разберете, че не е съвсем без глутен, както сте очаквали?

На почти всички  тези сценарии някога са се случвали и със сигурност сте попадали в такива ситуация. Тогава вероятно сте си пожелавали да има начин да тествате храната си за глутен,  преди да я изядете.

Е, има и добри и лоши новини: Да, можете да си купите домашни глутенови тестови комплекти и устройства, и когато се използват правилно, те ще ви кажат дали въпросната храна съдържа глутен в нея или не. Но тези методи за тестване не са евтини, те могат да ви дадат фалшиви положителни резултати (показвайки, че храната съдържа глутен в нея, когато всъщност няма) и фалшиви негативи (показвайки, че храната не съдържа глутен в нея, когато действително го има).

Някои от тях са ангажиращи … което означава, че може да не са толкова лесни за използване на вън. При други времето за отчитане е прекалено дълго.

Сред най-популярните домашни лаборатории са  Nima , EZ Gluten и GlutenTox Home, Norcom, Agra Quant, Neogen, Biotecon, TepNel и други. Някой от тях, макар и трудно са достъпни и в България, но общото между всички е високата цена и набавянето с консумативи.

За това вече съществуват подушващи глутена специално обучени кучета. Кучетата са нещо повече от любящи и верни спътници на хората – те могат да спасят живота ни. Някои кучета използват мощните си носове, за да насочват зрително затруднените хора, други подушват наркотици и бомби, а сега няколко са дори обучени да откриват глутен и други потенциално животозастрашаващи алергени.

По подобие на полицеиските кучета, кучетата-надушващи глутен се подбират въз основа на физически, интелектуални и екологични фактори. Кучетата трябва да се подложат на серия от тестове, които след това се анализират от сертифицирани учители на кучета, за да се прецени дали тяхното поведение и резултати съответства с изискваното от тях.

Понастоящем няма приети насоки за обучение на кучета, които могат да откриват глутен. Много компании могат да се похвалят с всеобхватни стандарти и тестове, които трябва да преминат кучета, които трябва да преминат преди завършването на програмата. След като кучето научи как да идентифицира глутена, треньорът може да научи кучето да обърне главата си, ако хранителният продукт е безопасен или повдигне лапа, ако се открие глутен. Може да отнеме около една година, за да обучи такова куче, в зависимост от породата и зрелостта на кучето.

Трябва да се има предвид, че кучетата за откриване на глутен не са за всеки. Наличието на такова куче изисква непрекъснато обучение няколко пъти седмично по време на живота на кучето, за да може кучето да запази уменията си за откриване. Препоръчва се ползвателят на кучето да е най-малко на 13 години за да може да разпознае физическите промени в поведението на кучето, когато търси глутена. Кучетата са идеални за домове, в които вече не влиза глутен, тъй като могат лесно да  “заловят нарушителя”.

Както и домашните лаборатории, така и нито едно куче не е 100% точно, така че е важно да останете бдителни при четенето на етикетите на храните и да избягвате глутен, дори ако имате куче за откриване на алергени до вас 🙂

Сподели с приятел