КОВИД-19 И ЦЬОЛИАКИЯ

Във времената на пандемията от Covid-19 всеки един човек с автоимунно заболяване си е задавал множество въпроси. Хората с цьолиакия също имат своите въпроси и притеснения.


От “Асоциация Цьолиакия България – Живот без глутен” зададохме няколко въпроса на водещи наши специалисти гастроентеролози и лекари имащи общо с цьолиакията.


Ще споделяме мнението на всеки един от тях, който бе така добър да отговори на нашите въпроси.


Представяме ви отговорите на доц. Емилия Пантелеева, дм, педиатър, детски гастроентеролог с над 35 години опит. Диагностицира и провежда лечение на децасъс заболявания на стомашно-чревния тракт, цьолиакия, чернодробни заболявания,хранителна алергия, заболявания на жлъчния мехур и панкреаса. Има дългогодишен опит в изследването на ендомизиумни антитела (ЕМА)

Имате ли информация за пациент с Цьолиакия да е диагностициран с Cоvid-19 и е бил насочен за домашно лечение или е бил приет в болнично заведение?

Здравейте, От справката, която направих в сайта за доклад на пациенти със целиакия и корона вирус инфекция, 50 са потвърдените случаи от 11 страни

Имунокомпроментирани ли са хората с Цьолиакия и следователно изложени ли са на по-висок риск от заразяване с Covid-19?


Отново се набляга, и това е много успокояващо, че на този етап от развитието на инфекцията, хората със целиакия не са изложени на повишен риск, не са рискова за корона вирус група. Продължава докладването на случаи, споделяне на информация между нас лекарите. При промяна ще пиша веднага. Подобни на вашите въпроси имат всички пациентски организации по света.


Да, известно е, на теория, че пациентите със целиакия имат лекостепенно повишен риск от развитие на херпес-зостер и усложнения след прекаран грип и пневмококова пневмония, независимо от спазването на стриктна БГД. Добрата новина е, че този риск е изключително нисък, много по-нисък от риска при пациенти на имуносупресивно лечение и хронични белодробни болести.


Споделям моя 30 годишен опит – 1 пациент със Целиакия, на стриктна БГД и тежка пневмония, съмнителна за пневмококова.  Добър изход!!!


И нещо “не така сериозно” – пацинети по света споделят, че ограниченията за пътуване и хранене навън, са довели до значително подобрение на симптомите им и контрола на проблема целиакия

Надявам се, ще споделите, както и до сега, писмото ми с всички пациенти.

Поздрави, бъдете здрави и спортувайте!

доц.Емилия Пантелеева, дм
Сподели с приятел