Ковид-19 и цьолиакия

Отговори на д-р Цветелина Великова

Във времената на пандемията от Covid-19 всеки един човек с автоимунно заболяване си е задавал множество въпроси. Хората с цьолиакия също имат своите въпроси и притеснения.

От “Асоциация Цьолиакия България – Живот без глутен” зададохме няколко въпроса на водещи наши специалисти гастроентеролози и лекари имащи общо с цьолиакията. В следващите седмици ще споделяме мнението на всеки един от тях, който бе така добър да отговори на нашите въпроси.

Представяме ви отговорите на д-р Цветелина Великова, дм, лекар-специалист по клинична имунология в Университетска болница „Лозенец“ и асистент към СУ „Св. Климент Охридски“. Дисертацията й и научните и разработки са в сферата на имунология на гастроинтестиналния тракт, вкл. цьолиакия .

.

.

Имате ли информация за пациент с Цьолиакия да е диагностициран с Cоvid-19 и е бил насочен за домашно лечение или е бил приет в болнично заведение? 

Самата аз нямам данни за такъв пациент, тъй като тази информация е конфиденциална и само лекуващите лекари на пациента са запознати с нея.

Съществува международна база данни, в която специалистите от цял свят могат да регистрират свои пациенти с целиакия и COVID-19 – Surveillance Epidemiology of Coronavirus Under Research Exclusion (SECURE-Celiac).


Имунокомпроментирани ли са хората с Цьолиакия и следователно изложени ли са на по-висок риск от заразяване с Covid-19? 

Заболяването целиакия принадлежи към автоимунните заболявания, но при него механизмите са други и не се наблюдава отслабена или т.нар. компрометирана имунна система. Нещо повече, при спазване на строга безглутенова диета, мнозинството от пациенти възвръщат нормалното състояние на храносмилателната си система.

Към днешна дата  няма проучвания или доклади, които предполагат, че пациентите с цьолиакия са изложени на повишен риск от тежко заболяване от COVID-19 в сравнение с пациенти без цьолиакия .

Малка част от пациентите с целиакия с тежко недохранване и загуба на тегло, тези с рядкото усложнение – рефрактерна целиакия тип 2, на имуносупресивни лекарства или с други сериозни заболявания, може да са изложени на повишен риск от тежко заболяване от COVID-19 и трябва да се консултират с техните лекари. Важни е да се има предвид, че болните от целиакия, особено  възрастните индивиди, може да са с малко повишен риск от по-лоши резултати при инфекции с този нов вирус.

Медицинският консултативен съвет на Фондацията за целиакия не разглежда случайната експозиция на глутен за повишен риск от тежко заболяване от COVID-19, но предупреждава, че пациентите трябва да се придържат към строга безглутенова диета.


Безопасни ли са дезинфектантите за ръце за хора с цьолиакия? 

Да, безопасни са. Повърхностите могат да се почистват с обикновен дезинфектант за унищожаване на вируса. Редовното миене на ръце със сапун и вода в продължение на 20 секунди убива вируса, а използването на дезинфектант за ръце на алкохолна основа с поне 60% алкохол и разтриването им, докато изсъхнат, също убива вируса.


Медикаментите, които се използват за лечението на Covid-19 подходящи ли са за хората с цьолиакия? 

Рискът от използването на някои от медикаментите при COVID-19 идва от възможността таблетните им форми да съдържат глутен или следи от глутен.


Мислите ли , че е необходимо да се организира инициатива за включване на заболяването Цьолиакия към насоките за работа на училищата през учебната 2020-2021 година в условията на Covid-19 изготвени от Министерството на образованието и науката, съвместно с Министерството на здравеопазването? 

От имунологична гледна точка се препоръчва ежегодна ваксина срещу грип.  Това се отнася за всички хора с целиакия, независимо дали са на безглутенова диета или не.

Необходимо е планиране на безглутеновите си ястия, осигуряване на безглутеново брашно и други продукти като запас за поне няколко седмици. Това важи и за храненето на учениците.

Източници: Celiac disease foundation

Сподели с приятел