Готвене без глутен: Банкя постави началото

На 16 януари в град Банкя се проведе първото по рода си събитие, насочено към младите бъдещи професионалисти в кулинарията и ресторантьорството. Темата на лекцията „Живот без глутен. Цьолиакия“ привлече вниманието на ученици от 9-ти и 11-ти клас на Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“, които един ден ще бъдат част от съвременния ресторантьорски свят.
събитието се състоя в хотел Жеравна, където учениците провеждат своите практики. Така „на терен“, с примери от обкръжаващата ни среда дадохме силно начало.


По време на събитието участниците научиха какво е цьолиакия, какви са предизвикателствата пред хората с тази диагноза и как ресторантьорите могат да играят ключова роля в създаването на безопасна и приобщаваща среда за тях. Особено внимание бе отделено на добрите практики в приготвянето на безглутенови ястия и създаването на менюта, които отговарят на специфичните нужди на клиентите.

  • Говорихме за рисковете и кръстосаното замърсяване в кухните, за правилното съхранение на продукти и какви са стъпките за приготвяне на безглутенови ястия в кухенска среда.
  • Дадохме примери за добри практики от държави като Италия, Испания, Германия, Гърция и още европейски държави, в които безглутеновите менюта в ресторанти от всякакъв тип се приготвят безопасно без кръстосано замърсяване.


„Започваме от Банкя, но това е само началото. Нашата цел е да вдъхновим и образоваме повече бъдещи професионалисти, за да направим храненето безопасно и достъпно за всички, независимо от здравословните им особености,“ сподели Светлин Цветков, председател на Асоциация Цьолиакия Българрия – Живот без глутен.


Защо е важно?

Цьолиакия е автоимунно заболяване, при което консумацията на глутен води до сериозни здравословни проблеми. За засегнатите хора дори малки следи от глутен в храната могат да предизвикат сериозни последствия. Това прави приготвянето на храна изключително отговорна задача. Целта ни е не само да образоваме, но и да вдъхновим бъдещите професионалисти да прилагат наученото на практика, като създават менюта и кухни, които са достъпни и безопасни за хора, спазващи 100% безглутенова диета.

Правилното готвене без глутен не е само въпрос на използване на подходящи съставки, но и на спазване на строги хигиенни изисквания, за да се избегне кръстосано замърсяване. Именно тези аспекти бяха подробно разгледани по време на презентацията в Банкя.


Банкя – мястото, където всичко започна

Банкя е първата спирка на тази вдъхновяваща инициатива, която се надяваме обхване още много градове и училища. Професионалната гимназия по туризъм в Банкя е известна със своя ангажимент към качественото образование и подготовката на бъдещи професионалисти в кулинарния бранш.

Благодарим за предоставената ни възможност да презентираме основните насоки при приготвянето на безглутенова храна.
Благодарим на кмета на Банкя г-н Рангел Марков, общинският съветник Румен Александров и г-жа Румяна Николова.
Благодарим на ръководството на Пгт Алеко Константинов Гр. Банкя
За нас е чест и удоволствие да предадем знанията си на бъдещите готвачи и ресторантьори.

Сподели с приятел
bg_BGBulgarian