
В последните дни темата за храненето на децата в училищата отново стана актуална, след като стана ясно, че в менюто на учениците се залага основно на тестени и въглехидратни продукти. В интервю за вестник Труд родители и специалисти изразяват загриженост, че такава хранителна политика не осигурява пълноценна и балансирана диета за децата.
Според последните проекти за наредби за ученическо хранене, целта е да се премахнат вредните храни като чипсове, вафли и газирани напитки, но същевременно в менюто продължават да доминират тестените изделия. Това предизвиква тревога сред родители, които искат по-разнообразна и здравословна храна за децата си.
Предложение на Асоциация Цьолиакия България – Живот без глутен
Асоциация Цьолиакия България – Живот без глутен отправя конкретно предложение: в училищните столове и детските градини да се включат безглутенови и нисковъглехидратни опции. Всички предложени промени в наредба №37 ще дадат възможност на децата не само с цьолиакия да се хранят спокойно, а също и за децата със захарен диабет, алергии и непоносимости.
Глутеновата ентеропатия (цьолиакия) е сериозно състояние, което изисква пълно изключване на глутена от менюто. Въпреки това, безглутеновото хранене не е нужно да се възприема като ограничение, а като шанс за по-здравословно хранене, базирано на естествени и питателни съставки като месо, зеленчуци, ядки и семена.

Коментарът на Ада Гулямджис за вестник Труд
Заместник председателя на асоциацията ни, Ада Гулямджис също подчерта значението на балансираното хранене при децата. Пред в. Труд тя отбелязва, че макар диетите и крайностите да не са препоръчителни за растящия организъм, е важно децата да получават енергия чрез пълноценна и разнообразна храна. Тя съветва родителите и институциите да работят заедно за осигуряване на по-добри хранителни възможности.
Защо тази промяна е важна?
- Подкрепа за децата с цьолиакия и глутенова непоносимост;
- По-балансиран прием на макронутриенти;
- Намаляване на зависимостта от бързите въглехидрати, които водят до резки колебания в кръвната захар;
- Възпитаване на по-здравословни хранителни навици от ранна възраст.
Цялото интервю може да прочетете, тук: Залагат въглехидратна бомба в менюто на деца
Ние ще продължим да работи активно, заедно с нашите партньори за подобряване на условията за хранене в детските заведения и училищата. Призоваваме институциите да обърнат внимание на нашето предложение и да предприемат необходимите мерки за осигуряване на по-здравословно и балансирано меню за всички деца.