Реакцията към глутен при пациенти с цьолиакия може да доведе до диагностичен тест

Различните маркери, открити в кръвта на хора с цьолиакия, могат да доведат до първи кръвен тест в света за диагностициране на пациенти след едно малко хранене с глутен.

Наличието на кръвна диагностика би било значително подобрение на сегашния подход, който изисква хората да консумират глутен в продължение на няколко седмици и дори месеци, за да бъдат тестовете точни.

Публикувано в Science Advances , изследването се занимава с дългогодишна мистерия за това, което причинява нежеланата реакция към глутен при пациенти с цьолиакия.

В рецензираното проучване бяха включени най-добрите световни експерти по цьолиакия от Института по медицински изследвания Уолтър и Елиза Хол в Австралия, Университета в Осло в Норвегия и в САЩ, Общата болница в Масачузетс и Чикагския университет. Проучването е ръководено от базираната в Бостън компания за биотехнологии ImmusanT Inc.

  • Различни маркери в кръвта на хора с цьолиакия са идентифицирани от международно проучване.
  • Резултатите могат да доведат до разработването на кръвно базирана диагностика, която би могла да предложи диагноза след едно малко хранене с глутен.
  • Потенциалният нов подход би бил значително подобрение на съвременните методи, които включват седмици на излагане на глутен и инвазивна процедура за вземане на проба на тънките черва.

Доцент Джейсън Тие-Дин , ръководител на изследванията за цьолиакия в Института и гастроентеролог в Кралската болница в Мелбърн, заяви, че сега се работи за проучване на разработването на прост кръвен тест за цьолиакия.

„За много хора, които следват безглутенова диета без официална диагноза на цьолиакия, всичко, което може да се наложи, е кръвен тест преди и четири часа след хранене с глутен.

„Това би било драматично подобрение на сегашния подход, който изисква хората активно да консумират глутен в продължение на най-малко няколко седмици, преди да се подложат на инвазивна процедура за вземане на проби в тънките черва“, каза доцент Тай-Дин.

Откриване за няколко часа

Цьолиакията засяга приблизително 1,4 на сто от хората в световен мащаб, много от които остават недиагностицирани. Симптомите на заболяването се причиняват от увреждащ имунен отговор на глутен. След консумация на глутен пациентите могат да изпитат реакции като гадене, повръщане, коремна болка и диария.

Д-р Боб Андерсън, съвместен старши автор на доклада и главният научен директор на ImmusanT Inc., каза, че новите открития могат да отговорят на важна медицински въпроси.

„За първи път описахме възпалителната реакция, която пациентите с цьолиакия преживяват в непосредствени часове след излагане на глутен.

„Неприятните симптоми, свързани с болестта, са свързани с увеличаване на възпалителните молекули в кръвообращението, като интерлевкин-2 (IL-2), произведен от Т клетки на имунната система. Този отговор е подобен на този, който се случва при наличие на инфекция, но при хора с цьолиакия, глутенът е причинителят.

„Тази информация е в основата на потенциалния нов подход за диагностициране, който се отнася до възникващата медицинска необходимост от идентифициране на пациенти без цьолиакия, които могат да бъдат обслужвани по-добре от други лечения за техните хронични симптоми“, казва д-р Андерсън.

Изследователи от ImmusanT за първи път откриха имунните маркери, докато оценяваха кръвни проби по време на изпитване на потенциална терапия с цьолиакия, наречена Nexvax2. Стомашно-чревни симптоми при пациенти, инжектирани с глутенови пептиди, по-специално гадене и повръщане, корелиращи с по-високи нива на IL-2 в кръвта им.

Следващи тестове показаха, че консумацията на глутен предизвиква същия IL-2 отговор при хора с цьолиакия.

Изпълнителният директор на Celiac Australia , г-жа Мишел Лафорест, заяви, че тази констатация ще бъде добре дошла за общността на целиаците в Австралия.

„Потенциалът за еднократно приемане на глутен и кръвен тест може да доведе до значителна промяна за много хиляди австралийци, които съобщават за чувствителност към глутен, но не успяват да понасят сегашния подход за тестване.

„Ясно е, че това изследване има потенциал да революционизира сегашния режим на тестване за цьолиакия в световен мащаб“, казва г-жа Лафорест.

Изследванията бяха подкрепени от Университета в Осло KG Jebsen Celiac Research Center, Болестния център на Чикагския университет, Университета в Мелбърн и ImmusanT Inc.

Текстът е взаимстван от The Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research

Сподели с приятел