
В интервю с проф. Христо Деянов за предаването „Академия Здравитал“, Ралица Мавродиева разказа за живота с цьолиакия в България.
„Цьолиакия е заболяване, при което консумацията на глутен – протеин, съдържащ се в пшеница, ръж и ечемик – предизвиква автоимунна реакция. Това уврежда вилите на тънките черва и може да доведе до редица здравословни проблеми“
В предаването подчертахме, че цьолиакията или още глутеновата ентеропатия засяга около 1 на 100 души, и че най-особенното е, че не се проявява по един и същ начин при всички хора. Това е генетично заболяване и много хора не знаят, че го имат. За някои симптомите могат да бъдат от стомашно-чревни проблеми, докато за други става въпрос за сериозни здравословни състояния и дефицити.

Темата се разшири и върху социалния аспект на заболяването. За това как хората с цьолиакия се чувстват, когато трябва да се придържат към строга 100% безглутенова диета, Мавродиева изрази тревога, че в България много хора не разбират сериозността на заболяването и затова предизвикват много неудобства на хората, които трябва да избягват глутен. Специално внимание бе отделено на проблемите в училищата и ресторантите.

В предаването на проф. Деянов представихме и основните проблеми за пациентите с цьолиакия:
- Трудно и забавено диагностициране
- Промените и адаптацията към 100% живот без глутен
- защо НЗОК покрива ТЕЛК само за лица до 18-годишна възраст
Цялото интервю може гледате тук: https://eurocom.bg/epizod/zhivot-s-tsyoliakiya/