Вие следват строг начин на живот без глутен, но все още страдате от симптоми, свързани с глутена?

Ако е така, причината може да е, че ядете храни, които не съдържат глутен, но тялото ви реагира на тях, сякаш го има. Този процес се нарича кръстосана реактивност (Cross-reactivity). В България най-популярният използван термин е кросреактивни храни.

Съществуват редица естествено безглутенови храни като сирене, шоколад и кафе, които съдържат протеини, подобни на глутена, които тялото ви обърква с глутен. Когато ядете тези храни, тялото и имунната ви система реагират така, сякаш просто сте изяли купа с макаронени изделия.

Ако сте  с чувствителност към глутен  и все още имате проблеми със здравето, дори и след отстраняването на глутен от диетата си, опитайте да елиминирате горепосочените храни в продължение на поне два месеца и да проверите дали симптомите ви се подобряват. Уверете се, че сте  излекували и червата  си. След това, след два месеца, може да въведете отново горепосочените храни едно по едно, за да определите кои от тях причиняват кръстосани реакции, ако изобщо има такива. Лабораторни тестове също са на разположение, за да се определи кои храни са кръстосано реактивни за вас.

Ако установите, че има храни, които са кръстосано реактивни за Вас, лечението е да отстраните трайно тези храни от вашата диета в допълнение към елиминирането на глутена. Не забравяйте, че въпреки че кросреактивните храни всъщност не съдържат глутен, тялото ви мисли, че го има и следователно има симптоми и увреждане на тялото ви.

 

Някои хора са чувствителни към храни, които са включени в  безглутеновата диета. Например, около 50% от тези, които са чувствителност към глутен, също са чувствителни и към млечните продукти. Изненадващо, изследователите също установяват, че кафето е склонно да реагира кръстосано с глутен и може да имитира симптомите на чувствителност към глутен. Същото може да се каже и за всички храни, които реагират кръстосано с глутен, изброени по-долу:

 

  • Млечни продукти (алфа-казеин, бета-казеин, казоморфин, бутирофилин, суроватъчен протеин)
  • Шоколад
  • Сусам
  • Коноп
  • Елда
  • Яйца
  • Соя
  • Сорго
  • Просо
  • Спелта
  • Амарант
  • Киноа
  • Мая
  • Тапиока
  • Теф
  • Овес
  • Кафе
  • Ориз
  • Царевица
  • Картоф
Сподели с приятел