Овесът съдържа авенин, който е протеин подобен на глутен . Изследванията обаче показват, че повечето хора с цьолиакия могат да понасят овес без глутен.

Проблеми обаче могат да възникнат, ако овесът се произвежда на същото място като пшеница, ечемик и ръж, тъй като овесът може да се замърси с тези други зърна. Единствено незамърсеният овес може да се консумира от хора с цьолиакия или чувствителност към глутен.

От вас зависи да решите дали да включите овесът в диетата си – някои хора предпочитат да не го консумират. Те обаче предлагат важни предимства, като разнообразие към безглутенова диета. Овесът осигурява добър източник на разтворими фибри , които могат да поддържат червата, могат да помогнат за лечение на висок холестерол и за поддържане на кръвната захар стабилна.

Етикетиране на овес

Овесените продукти често се етикетират като “100% овес”, “овес” или “органичен” овес. Тези термини не ви показва дали продуктът е или не съдържа замърсяване с глутен.

Задължително е зърнените храни, които съдържат глутен, включително овес, да бъдат включени в списъка на съставките, ако са били използвани като преднамерено вещество, независимо от използваното количество.

Незамърсеният овес, който е тестван при 20 части на милион (ppm) глутен или по-малко, може да бъде обозначен като “без глутен”.

Сподели с приятел