Мога ли да пия спиртни напитки?

 

Сайдер, вино, спиртните напитки и ликьорите не съдържат глутен. Експертите са съгласни, че няма физически начин чистият дестилиран алкохол да съдържа глутен, тъй като глутеновият протеин не може да преминава през пара, получена от продължителното затопляне в дестилационния процес и да стане част от крайния алкохолен продукт.

 

Какво представлява екстракт от ечемичен малц?

 

Екстрактът от малц и малцовите аромати се произвеждат обикновено от ечемик, въпреки че могат да бъдат произведени от други зърна. Екстрактът от ечемичен малц е аромат, който често се добавя в малки количества за зърнени закуски и шоколади. Храни, които съдържат ечемичен малцов екстракт в по-малки количества, могат да се консумират от хора с цьолиакия. Въпреки това, всички храни, които съдържат ечемичен малцов екстракт, ще бъдат етикетирани като съдържащи ечемик и няма да можете да прецените от списъка на съставките колко е използвано. Продукти, съдържащи ечемичен малцов екстракт, които са етикетирани без глутен, са подходящи за хора с цьолиакия.

 

Мога ли да ям мононатриев глутамат (MSG)?

 

Мононатриев глутамат (MSG) е без глутен. Той е подобрител на вкуса, който се използва в много произведени храни и може да бъде направен от пшеница; обаче, по време на преработката пшеничният протеин е напълно хидролизиран (разбит) и може да се яде от хора с цьолиакия.

 

Мога ли да пия бира?

 

Различните видове бира съдържат различни количества глутен и не са подходящи, ако имате цьолиакия. Съществуват специално произведени бири без глутен.

 

В маята има ли глутен?

Прясната мая е естествено без глутен. Има някои марки суха мая, която съдържа пшенично нишесте в съставките, така че те не са без глутен. Поради това трябва да се четат етикетите и да се използва само проверена мая, без наличие на глутен.

Кои храни мога да ям?

В повечето храни обикновено няма глутен. Спокойно може да консумирате, месо, риба, яйца, мляко, плодове, зеленчуци, бобови култури, царевица, ориз, чия, амарант, елда, киноа, ядки и много други, които в природата не съдържат глутен. Внимавайте да няма кръстосано замърсяване с глутен при продукти, които принципно нямат глутен, но в процесът на пакетиране е възможно да са замърсени с глутен. Внимавайте с млечните и месните продукти и четете внимателно етикетите за потенциален глутен в съдържанието. Доверявайте се на проверени и изпитани марки. Допитайте се до производителите, Асоциация Цьолиакия България – Живот без глутен и другите целиаци в групата.

 

Галетата ще навреди ли на човек с цьолиакия?

Дори и много малки количества глутен могат да бъдат вредни за хората с цьолиакия. Поради това е важно да се предприемат разумни стъпки, за да се избегне кръстосано замърсяване с глутен.

 

Какво представлява пшеничното нишесте без глутен?

 

Пшенично нишесте без глутен, известно още като кодексно пшенично нишесте, е специално произведена съставка, при която глутенът е премахнат до нивото на следи. Той се използва от някои производители за подобряване на качеството и структурата на продуктите без глутен.

Храните, съдържащи такова нишесте, които са етикетирани без глутен, са подходящи за всички хора с цьолиакия.

 

Мога ли да ям модифицирано нишесте?

 

Модифицираното нишесте се използва в много продукти и може да бъде получено от различни източници. Ако източникът е зърнена култура, която съдържа глутен, производителите трябва да посочат това в списъка на съставките в съответствие със законодателството на ЕС за етикетиране на алергени, например модифицирано пшенично нишесте. Ако виждате модифицирано нишесте в списъка на съставките и не се отнася до зърнени култури, съдържащи глутен, като пшеница, това трябва да е от зърнени храни, които не съдържат глутен и не съдържат глутен.

 

Мога ли да ям соев сос?

 

Не. Соевият сос традиционно се произвежда с пшеница, което го прави неподходящ за хора с цьолиакия. Ако пшеничното брашно е било използвано като съставка, това трябва да фигурира в списъка на съставките. Съществува безглутенов соев сос, като изрично е упоменато, че е без глутен.

 

Мога ли да ям оцет?

 

Да, чистият дестилиран оцет е без глутен. Ароматизираният и подправен оцет може да съдържа глутен, най-често под формата на малц, така че етикетите със съставките трябва внимателно да се четат. Ако пшеният протеин се съдържа в оцета, това трябва да е упоменато на етикета. Оцетът от малц е с глутен.

 

Мога ли да ям овес?

 

Овесът не съдържа глутен. Той съдържа подобен протеин, наречен авенин, и изследванията показват, че повечето хора с цьолиакия могат безопасно да го консумират. Основният проблем с повечето овес и овесени продукти, е че те са много често замърсени с глутен от пшеница, ръж или ечемик по време на преработката (като прибиране на реколтата или смилане). Поради това овес, който НЕ е означен като без глутен, трябва винаги да се избягва.

 

Какви съвети трябва да се дават относно включването на овес в храната?

Овесът може да бъде внесен в диетата на всеки етап след диагностицирането. Въпреки това, малък процент от хората с цьолиакия са чувствителни към овес, който не съдържа глутен и ако пациентът има непрекъснати симптоми при включването на овес, който не съдържа глутен в храната, употребата му трябва да бъде прегледана от специалист.

На какви продукти не може да се слага  символът за Crossed Grain?

Символът Crossed Grain може да бъде лицензиран само за няколко съставки и/или преработени продукти. Продуктите не могат да бъдат лицензирани, ако са съставени от една съставка или са непреработени в природата. Например пресни плодове и зеленчуци не могат да бъдат лицензирани, тъй като те естествено не съдържат глутен, но плодовите сокове могат да бъдат лицензирани, тъй като са преминали процес, който може да застраши замърсяването с глутен.

 

Мога ли да ям глюкозен сироп?

 

Глюкозният сироп е без глутен. Той може да бъде получен от пшеница, но производствените методи включват високо ниво на хидролизация, което означава, че в захарите няма значително съдържание на глутен. Крайната съставка е без глутен и храни с глюкозни сиропи могат да се консумират от хора с цьолиакия.

 

Мога ли да ям малтодекстрин?

 

Малтодекстринът не съдържа глутен. Той може да бъде произведен от различни зърнени нишестета, включително пшеница, царевица, тапиока и ориз. Дори когато малтодекстринът е произведен от пшеница, зърното се обработва за отстраняване на глутена.

 

Мога ли да ям декстроза?

 

Декстрозата е без глутен. Тя може да бъде произведена от пшеница, но производствените методи включват високо ниво на хидролиза, което означава, че в захарите не остава глутен. Крайната съставка е без глутен и декстрозата може да се яде от хора с цьолиакия.

 

Аз съм объркан от етикета “с много ниско съдържание на глутен”. Мога ли да ям храни, означени по този начин?

 

Храните, обозначени като “с много ниско съдържание на глутен”, трябва да бъдат между 21 и 100 части на милион глутен.  Това ниво може да е подходящо за някои хора с цьолиакия, но ако сте особено чувствителни със сигурност ще изпитате дискомфорт. Асоциация Цьолиакия България – Живот без глутен не препоръчва консумирането на продукти с надпис “с много ниско съдържание на глутен”.

 

Има ли хидролизиран растителен протеин (HVP) без глутен?

 

Хидролизираният растителен протеин (HVP) може да бъде произведен от различни зърнени култури или соя. Ако е използвана зърнена култура, която съдържа глутен, като пшеница, производителите трябва да посочат това в съставките (например хидролизиран растителен протеин от пшеница) в съответствие със законодателството на ЕС за етикетиране на алергени.

Това означава, че ако глутен се използва като съставка, той трябва да се появи в списъка на съставките, независимо колко се използва.

Сподели с приятел