Нашата мисия

Да подобрим качеството на живот на хората, живеещи с цьолиакия и без глутен в България – чрез достъп до информация, подобряване на медицинската грижа и лечението, подобряване на опциите за хранене и развиване на диететика в тази посока, защита на техните права и създаване на подкрепяща общност.

Зад всяка активност стои структура, в която прозрачността и сътрудничеството са водещи принципи.

Юридически статус

Асоциация Цьолиакия България - Живот без глутен е регистрирана в Търговския регистър на 5 май 2018 г. като Сдружение с нестопанска цел в обществена полза съгласно българското законодателство. От създаването си досега, асоциацията е независим граждански глас в защита на хората, засегнати от цьолиакия и глутенова непоносимост. Ние предоставяме съвети и подкрепа безглутенов живот в България.

Структура

Управителен съвет, експертни съветници, координатори и доброволци в различни градове.

История и развитие

Всичко започна от личната нужда – липсата на достъпна информация и медицинска грижа, подходящи места за хранене и ясни насоки какво следва след диагнозата. Родители на деца с цьолиакия, възрастни пациенти, специалисти и съмишленици се обединиха, за да дадат глас на проблема и да създадат общност, в която всеки да открие подкрепа, ориентация и надежда.

2018 г. – АЦБ е създадена и вписана в Търговския регистър като Сдружение с нестопанска цел в обществена полза




Прието е предложение за промяна за храненето в детските градини Наредба №6., изготвено от АЦБ и Фондация За Храната. С него се въвежда чл. 5, ал. 3, който задължава детските заведения, отглеждащи деца да осигуряват диетично хранене при наличие на здравословни проблеми и лекарски предписания.



2020 г. – Провеждане на първата информационна кампания за цьолиакия в България.




2024–2025 г. – Съставът на екипа е обновен. Асоциацията разширява своите цели и предприема по-конкретни действия в защита на децата и хората със специални хранителни нужди.

2025 г. – Внесено е ново предложение за изменение към проектонаредба №37, което има за цел въвеждане на диетични менюта, съобразени със здравословните състояния на деца на хранителен режим поради специални медицински нужди – включително цьолиакия, диабет, хранителни алергии, непоносимости и други. То надгражда вече приетите текстове и предлага ясен механизъм за приложение на диетите в ежедневното хранене на децата в детските учебни заведения.

Сподели с приятел
bg_BGBulgarian