Ако имате цьолиакия и се нуждаете от лечение за състояния, които не са свързани с вашето заболяване, има някои неща, които трябва да сте наясно:

Медикаменти

Повечето лекарства, предписани от Вашия лекар, са  без глутен . При някои лекарства има пшеничното нишесте, което съдържа ниски нива на глутен и се използва като съставка. В случаите, когато пшеничното нишесте се използва като съставка, тъй като има други съставки в лекарството, общото съдържание на глутен в лекарството е много ниско.

Ако едно лекарство съдържа пшенично нишесте, това ще бъде отбелязано на етикета и придружаващата го информационна листовка. Пшеничното нишесте с фармацевтично качество се обработва на високо ниво и се смята, че има много ниско ниво на глутен, съдържащо не повече от 100 ppm глутен.

Когато продуктът съдържа пшенично нишесте, настоящите изисквания за етикетиране изискват етикетът да посочи, че продуктът съдържа пшенично нишесте, докато листовката за пациента гласи следното: “Подходящ за хора с цьолиакия. Пациентите с алергия към пшеница (различни от цьолиакия) не трябва да приемат това лекарство “.

В почти всички случаи може да се предпише алтернативен лекарствен продукт, който в някои случаи съдържа същата активна съставка и който не съдържа пшенично нишесте.

Всеки, който е заинтересован, трябва да говори със своя лекар или фармацевт и да поиска тяхното предписано лекарство да не съдържа пшенично нишесте.

Понякога лекарствата могат да причинят странични ефекти, които са подобни на симптомите, които се появяват след случайно ядене на глутен. Ако имате някакви неочаквани нежелани реакции, говорете с Вашия лекар.

Когато пшеничното нишесте не е било използвано в лекарствен продукт, продуктът може да се разглежда като безглутенов.

Посещения в болницата

Ако имате цьолиакия и трябва да отидете в болница по каквато и да е причина, трябва да сте сигурни, че персоналът е запознат със спецификата на цьолиакията и ще се погрижи за вашите специфични хранителни нужди. Предупреждавайте винаги за вашето заболяване.

Не всички са запознати изцяло цьолиакията и с безглутеновата диета. Обикновено болниците в България нямат безглутеново меню. Ако ви е планирано посещението, говорете предварително с болничния персонал, за да сте сигурни, че те могат да бъдат подготвени.

При непланирано посещение в болница имайте в предвид, че познаването на диетата може да варира сред персонала и освен ако не са гастроентеролози, те може да нямат много добро разбиране за цьолиакия и спецификата на болестта.

Имайте предвид, че дори лекарите да са наясно, от медицинският персонал може да не знаят.

Ако имате планиран престой в болница, говорете предварително с лекарите в отделението за да знаят, че сте с цьолиакия и че имате нужда от диета без глутен .

Не се притеснявайте, че постоянно напомняте за проблемите си

Вземете  с Вас списък с храни и напитки – може да е полезно, ако вие или болничният персонал трябва да проверите определени храни.

Ваксинации

Ако имате цьолиакия се препоръчва да получите пневмококова ваксина, както и ваксини против менингит А, C, W, Y и грип.

Пневмококова ваксина

Пневмококовата инфекция е причинена от бактерия, която обикновено живее безобидно в гърлото на много хора. Въпреки това, тя може да нахлуе в други части на тялото и да причини сериозни, евентуално животозастрашаващи заболявания, включително пневмония, септицемия или менингит.

Препоръчва се всички лица с цьолиакия да бъдат ваксинирани срещу пневмококова инфекция и да имат бустер на всеки пет години.

Препоръчва се на следните хора да получат ваксинация за пневмококова болест:

 • бебета
 • хора над 65-годишна възраст
 • хора на възраст между две и 65 години, които са изложени на по-висок риск от пневмококова инфекция, включително лица с увреден или отсъстващ далак
 • деца и възрастни с определени дългосрочни здравни състояния, като сериозни сърдечни, чернодробни и бъбречни заболявания и диабет.

Някои хора с цьолиакия имат слезка, която не функционира много добре. Това потенциално ги излага на риск от пневмококови инфекции. Тези хора, за които се знае, че имат такъв проблем, трябва да получат пневмококова ваксина, а също и ваксини против менингит С и грип.

Грип

Ако имате цьолиакия, ваксинацията срещу сезонния грип трябва да се разглежда индивидуално. Ако се притеснявате, може да говорете с Вашия лекар.

Препоръчва се на бременните жени да се подлагат на сезонна грипна ваксинация.

Задължителни имунизации и реимунизации

Съгласно актуалния Имунизационен календар на Република България се провеждат задължителни профилактични имунизации и реимунизации на определена навършена възраст:

Имунизации

 • всички новородени се имунизират с ваксина срещу туберкулоза /БЦЖ/ и срещу хепатит Б до изписването им от родилния дом
 • от втори, трети и четвърти месец децата се ваксинират срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, както и срещу хепатит Б, ако ваксината срещу хепатит Б е в състава на многокомпонентна ваксина
 • ако хепатит Б ваксината не е в състава на многокомпонентна ваксина, втора доза се прилага от първия месец и трета доза от шестия месец
 • между 7 и 10 месечна възраст на децата без белег от БЦЖ имунизацията в родилния дом се поставя БЦЖ ваксина след отрицателна туберкулинова проба
 • от тринадесетия месец децата се имунизират с комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит

Реимунизации

 • от дванадесетия месец – реимунизация срещу пневмококови инфекции, но не по-рано от 6 месеца след прилагане на третия прием
 • от шестнадесетия месец – реимунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б инфекции, но не по-рано от 12 месеца след прилагане на третия прием
 • на 6 г. възраст – реимунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит
 • на 7 г. възраст – реимунизация срещу туберкулоза на лицата с отрицателна туберкулинова проба
 • на 11 г. възраст – реимунизация срещу туберкулоза на лицата с отрицателна туберкулинова проба
 • на 12 г. възраст – реимунизация срещу морбили, рубеола и паротит и реимунизация срещу тетанус и дифтерия
 • на 17 г. възраст – реимунизация срещу тетанус и дифтерия
 • при навършване на 25 години, както и на всеки 10 години след това – реимунизация срещу тетанус и дифтерия

При всички здравноосигурени лица с избран личен лекар задължителните имунизации и реимунизации се извършват от личния лекар след преглед в деня на ваксинирането и са безплатни за пациента.

За здравноосигурени лица, които не са упражнили правото си на избор на личен лекар, задължителните имунизации и реимунизации могат да бъдат извършени безплатно в имунизационния кабинет на всяка Регионална здравна инспекция на територията на областните градове.

Препоръчителни имунизации

Освен задължителните, съществуват и т.нар. препоръчителни имунизации. Те се извършват по желание на пациента срещу заплащане. Прилагат се на пътуващи в региони, в които съществува повишен риск от заразяване с определени ваксинопредотвратими инфекции;  в региони, ендемични за дадените заболявания; на  лица в неимунизационна възраст с придружаващи заболявания и повишен риск от заразяване, и др.  Тук се включват ваксини срещу хепатит А, хепатит Б, грип, коремен тиф, бяс, жълта треска, ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) и с намалено антигенно съдържание на дифтерийната компонента, срещу морбили, паротит, рубеола, срещу менингококови, пневмококови, ротавирусни, хемофилус тип Б инфекции, инфекции с човешки папиломен вирус и др.

Сподели с приятел