Това може да отнеме известно време, преди да бъде направена точна диагноза. Някои симптоми могат да бъдат объркани със синдром на раздразнителни черва (IBS) или чувствителност към глутен, докато други могат да бъдат потиснати. Има редица симптоми, свързани с цьолиакия.

Етапи на диагностицирането

  1. Разгледайте симптомите – Проверете дали имате някои от симптомите на цьолиакия. Не премахвайте глутена от диетата си на този етап.
  2. Направете кръвен тест – Ако Вашият лекар мисли, че имате нужда от по-нататъшно изследване, ще ви вземат прост кръвен тест, за да проверят за наличие на антитела. Те могат да означават цьолиакия. Възможно е обаче да има отрицателен тест, но въпреки това да ма цьолиакия. Не премахвайте глутена от диетата си на този етап.
  3. Направете биопсия – Лекарят ви ще ви насочи към гастроентеролог за чревна биопсия. Не отстранявайте глутена от диетата си, докато не бъде направена биопсията.

 

Има комплекти за домашно изпитване за цьолиакия налични на пазара. Важно е обаче да се диагностицирате медицински за цьолиакия.

 

Продължавайте да ядете глутен по време на диагностичния процес

Ако мислите, че може да имате цьолиакия, е важно да продължите да ядете глутен, докато лекарят не направи диагноза.

Диагностичните тестове за цьолиакия показват как тялото реагира на глутен. Някои хора могат да започнат да намаляват или премахват глутен от диетата си, защото се чувстват болни. За съжаление, това е много вероятно да доведе до неточен резултат, както за кръвния тест, така и за биопсията в червата. Ето защо е много важно да продължите да ядете глутен през целия диагностичен процес.

Важно е да останете на нормална диета, съдържаща глутен, преди да бъдете изследвани за цьолиакия. Имайте предвид, че диетата без глутен, преди да бъдете изследвани за цьолиакия, може да предотврати диагнозата. Ако отстраните глутена от диетата си преди да бъдете подложени на тестове, тялото ви ще започне да се лекува и тестовете ще бъдат ненадеждни. Хората, които вече са на безглутенова диета без да са били тествани за цьолиакия, обаче, може да им се наложи да бъдат  “захранени с глутен”,  за да получат точни резултати от теста.

Ако вече сте намалили или премахнали глутена от вашата диета, ще трябва да го въведете отново, за да сте сигурни, че получавате най-точните резултати от теста. Макар че може да е трудно и неудобно, това е от съществено значение за дългосрочното ви здраве.

Какво е захранване с глутен?

Захранването с глутен е, когато умишлено ядете глутен, за да видите дали тялото ви произвежда антитела, които са свързана с цьолиакия. Специалистите, лекуващи цьолиакия може да ви посъветват как да предприемете захранването с глутен. Те ще ви препоръчат необходимото количество и времетраене на приема. Обикновено препоръката е да се яде малко глутен в повече от едно хранене всеки ден в продължение на поне шест седмици преди тестването.Обикновено се препоръчва от 3 до 10 грама на ден, като 2 грама е приблизително еквивалентно на една филия хляб. Въпреки, че има текущи изследвания за  драстично съкращаване на продължителността на захранването с глутен, понастоящем захранването обикновено се прави от шест до осем седмици, последвано от биопсия на тънкото черво, което се извършва чрез ендоскопия. Последните констатации обаче показват, че ако имате прекалено много симптоми и не можете да понесете пълни шест до осем седмици захранване, може да направите биопсия след поне две седмици. Това би било комбинирано с тестване на антитела за цьолиакия, две до четири седмици след края на провокацията.

Захранването с глутен сега изисква да се консумира по-малко глутен, в по-кратък период от време, отколкото в миналото.

Докато захранването с глутен може да звучи рисково, то се приема в рамките на медицинската общност. Въпреки това, трябва да бъдете внимателно наблюдавани от специалист. Ако имате конкретни проблеми, винаги е най-добре да попитате Вашия лекар за допълнителни указания.

За децата можете да се добави пшеничното брашно в храни като кисело мляко или пюре, за да се въведе глутен към диетата.

Важно е да се разбере, че  е трудно да се диагностицирате, ако сте започнали безглутенова диета. Получаването на медицинска диагноза обаче е важно, за да гарантирате, че ще получите медицинско проследяване и подкрепа, която се препоръчва за хора с цьолиакия. За съжаление, няма други тестове, които да диагностицират заболяването, различно от кръвния тест за антитела и биопсията на червата. Тези тестове зависят от хората, които ядат глутен.

Сподели с приятел