Дерматит херпетиформис, често наричан “DH”, е състояние на кожата, свързано с цьолиакия. Заболяването също така е известно и като Болест на Дюринг.

DH засяга по-малко хора, отколкото типичните случаи на цьолиакия, при около 1 на 3300 души. Херпетиформеният дерматит (болестта на Дюринг) е доброкачествена хронична булозна дерматоза, характеризираща се със силен сърбеж и полиморфизъм на обривните елементи и тяхното разположение.

Заболяването засяга хора от всяка възраст, но по-често млади хора. Продължава години наред с ремисии от няколко месеца до няколко години. При деца има тенденция към отзвучаване в пубертетна възраст. При деца заболяването започва остро и протича в две клинични форми: булозна (по-лека) или линеарна IgA дерматоза (по-тежка). Линеарната IgA дерматоза се характеризира със строго линеарни IgA-отложения (наблюдавани при директна имунофлуоресценция).

Симптоми

DH започва със силен епизодичен сърбеж и парещо усещане по кожата. Тези симптоми обикновено предхождат появата на кожни лезии с 8-12 часа. Приемът на глутен и йодни съединения изострят заболяването.Глутен-сензибилната ентеропатия се наблюдава почти при всички пациенти и се доказва чрез биопсия на тънките черва. Обикновено протича безсимптомно.

На фона на видимо здрава или зачервена кожа възниква силно сърбящ полиморфен обрив. Типичните обривни елементи са напрегнати везикули и були върху еритемна основа, често съпроводени от папули и уртики. При разчесване мехурите се спукват, ексудатът им засъхва и се образуват корички. Разположението на обрива е симетрично и напомня на това при херпесна инфекция. Лезиите се разполагат по разгъвните повърхности на коляното и лактите, седалището, кръста, лопатките и лицето..

Диагноза

Диагнозата на DH се потвърждава с кожна биопсия .

Дерматолог ще вземе малка проба от кожата от район без обрив. Това е важно, защото ако биопсията бъде взета от района с обрив, тя не винаги дава правилния резултат.

Тази кожна проба се проверява, за да видите дали имате антитяло, известно като имуноглобулин А (IgA).

Ако се открие антитялото, биопсията на кожата е положителна и трябва да се обърнете към гастроентеролог (специалист в областта на червата), който ще ви тества за цьолиакия, използвайки кръвни тестове на антитела и биопсия на червата.

Въпреки че хората с DH не могат да се оплакват от симптоми на червата като диария, запек, болки в корема или подуване на корема, повечето от тях имат същия вид увреждане на червата, което се наблюдава при цьолиакия.

Най-малко 60% от хората с DH нямат симптоми на червата.

За да се уверите, че получавате точен резултат от теста за първи път, е важно да продължите да ядете глутен, докато не направите кръвните тестове на антитела и биопсията. Ако вече сте приемали глутен от вашата диета, трябва да въвеждате отново глутен в повече от едно хранене всеки ден в продължение на най-малко шест седмици, преди да имате тестовете.

Лечение

Лечението на DH е непрекъсната диета без глутен. Това означава, че ще трябва да премахнете всички източници на глутен, които се намират в пшеницата, ечемика и ръжта, от вашата диета. Някои хора също могат да бъдат чувствителни към овес.

Времето, необходимо за подобряване на кожния обрив  варира. Кожните симптоми се повлияват по- трудно в сравнение с типичните симптоми на червата, свързани с цьолиакия. Това може да отнеме средно две години, за да може диета без глутен да повлияе пълноценно, а в някои случаи и по-дълго.

Лечение с лекарства

Тъй като може да отнеме много време, за да влезе в сила безглутеновата диета, може да се нуждаете и от лечение с медикаменти, за да контролирате обрива.

Най-разпространеното лекарство, предписано за DH е Дапсон . Това е лекарство е на таблетки, което трябва да се поглъща, а не крем. Дапсон ще помогне да се контролира сърбежа и развитието на блистерите. Той действа в рамките на няколко дни, въпреки че обривът ще се върне, ако спрете да го приемате, преди да се приложи диета без глутен.

Важно е да се намери най-ниската ефективна доза от лекарството, защото има странични ефекти. Най-честата нежелана реакция е анемията и вашият лекар може редовно да проверява това. По-редките нежелани реакции включват главоболие, депресия и увреждане на нервите, въпреки че това е рядко.

DH трябва да се проследява, след като дозата на лекарството се понижи.

За тези, които не могат да понесат Дапсон, има други лекарства, които също изчистват обрива – Сулфапиридин и Сулфаметоксипиридазин .

Лечението с лекарства ще контролира само сърбежа на кожата и мехурите. Той няма да третира никакви други симптоми, така че безглутеновата диета е съществена част от лечението на DH.

Съпътстващи заболявания

Същите съпътстващи състояния и усложнения могат да настъпят при хора с ДХ, както при хора с цьолиакия. Те включват остеопороза, някои видове рак на червата и повишен риск от други автоимунни заболявания като диабет тип 1 и заболяване на щитовидната жлеза.

Както при типичните случаи на цьолиакия, рискът от развитие на тези усложнения е намален, ако се следва диета без глутен.

Сподели с приятел