Какви са неврологичните симптоми, свързани с глутена? 

Най-честите неврологични симптоми при хора с цьолиакия или чувствителност към глутен са атаксия и невропатия. Атаксията включва тромавост, загуба на равновесие и некоординирани движения, водещи до тенденция към падане и неразвито говорене. Невропатията причинява скованост и изтръпване, обикновено засягащи краката и ръцете, но може да засегне други части на тялото. Други неврологични симптоми могат да включват главоболие, забавено мислене и когнитивни затруднения. Неврологичните симптоми, свързани с глутена, могат да съществуват, дори и да няма увреждане на червата.

Глутенова атаксия

Атаксията се причинява от увреждане на част от мозъка, известна като малкия мозък. Тази част от мозъка отговаря за контрола на ходенето, координацията на крайниците, движенията на очите и речта.

Глутенова невропатия

Периферната невропатия се определя като увреждане на периферните нерви и се появява извън мозъка или гръбначния мозък. Полиневропатията се класифицира като увреждане на много нерви в различни части на тялото. Сензорната невропатия се появява, когато се нарушават нервите, които “движат” вашите сетива, като допир. Когато участват нервите, които причиняват движение, това се нарича “моторна невропатия”.

Симптомите на невропатията могат да включват намаляване или загуба на чувство, затруднено използване на ръце и крака, изтръпване и болка във всяка област на тялото.

Най-честата форма на невропатия при хора с цьолиакия включва както моторните, така и сензорните нерви (сензомоторна аксонална периферна невропатия), но също така са докладвани и други видове невропатии (напр. сензорни невропатии).

Глутенова енцефалопатия

Енцефалопатията е общ дефект в начина, по който функционира мозъкът и може да причини симптоми като силно главоболие, бавно мислене и когнитивни затруднения като загуба на паметта. Пораженията в мозъка понякога се наблюдават в изображения, генерирани от скенер за ЯМР.

Какви са често срещаните неврологични състояния при хора с цьолиакия?

В проучване на пациенти с новодиагностицирана цьолиакия, които са отишли ​​в клиника по гастроентерология, около три от пет са имали неврологични симптоми, включително тежко главоболие (45%), проблеми с баланса (26%) и сензорни симптоми (14%).

Диагностика на свързани с глутен неврологични състояния

Препоръчва се да се тестват за цьолиакия  хора с “необясними” неврологични симптоми (особено периферна невропатия или атаксия).

Докато тестове за антитела като тъканна трансглутаминаза (tTG2) и ендомизиална (ЕМА) са специфичните антитела за диагностициране на цьолиакия, те може да не са полезни при идентифицирането на пациенти с неврологични състояния, свързани с глутена. При тези пациенти антитела срещу глиадин могат да бъдат полезен маркер.

Хората с неврологични симптоми, свързани с глутен, са средно диагностицирани почти 10 години по-късно от тези, които имат симптоми на червата.

Тази по-късна диагноза вероятно се дължи на липсата на разпознаване на широкия спектър от симптоми, свързани с глутена, които не включват червата. Ако имате типичните стомашно-чревни симптоми на цьолиакия, тогава има вероятност да бъдете диагностицирани и лекувани по-рано, отколкото някой, който има само неврологични симптоми.

Лечение на свързани с глутен неврологични състояния

Точно както при заболяването цьолиакия с по-чести симптоми, лечението е стриктно хранене без глутен. Важно е да се мине към безглутенова диета възможно най-бързо и да се придържа към нея, тъй като колкото по-дълго симптомите не се лекуват, толкова по-вероятно е да има ограничено подобрение на състоянието. Когато има неврологично увреждане, свързано с глутен, диетата без глутен може да промени, но не винаги може да излекува щетите на нервната система.

Какво да направите, ако смятате, че имате неврологични симптоми?

Ако имате необясними или недиагностицирани неврологични симптоми, първо, трябва да говорите с Вашия лекар, който може да извърши някои кръвни изследвания и може да ви насочи към невролог.

Сподели с приятел