Неповлияваща се цьолиакия (Non-responsive coeliac disease)

Голяма част от хората с цьолиакия започват да се чувстват значително по-добре след започване на безглутенова диета и симптомите им обикновено се подобряват в рамките на няколко седмици. Въпреки това , малък брой хора страдащи от цьолиакия не се повлияват от безглутеновата диета или първоначално постигат резултат, но след това симптомите се появяват отново.

В повечето случаи, причината пациентите да не се почувстват по-добре от безглутеновата диета е това ,че те продължават да консумират храни съдържащи глутен без да знаят или имат друго заболяване, което причинява подобни симптоми, например лактозна непоносимост и синдром на раздразненото черво. Първата стъпка при такива случай е ревизия на диетата със специалист, за да се идентифицират потенциалните източници на глутен. След като се установи със сигурност, че следвате стриктна безглутенова диета и симптомите все още се налице, специалистът може да назначи допълнителни изследвания за да изключи другите потенциални причини за симптомите.

Изследване от 2007 г. от катедрата по гастроентерология в Медицински център в Бостън, установява, че 36% от пациентите с Non-responsive coeliac disease по невнимание консумират глутен.

През последните години проучванията за ендоскопия и биопсия показват, че Non-responsive coeliac disease включва по-голяма група от пациенти, отколкото се е предполагало преди това. Докато текущата научна литература показва, че около 30% от пациентите имат Non-responsive coeliac disease, има доказателства, че броят е по-близо до 50%, когато тези, които нямат симптоми, но продължават да имат увреждане на червата.

Non-responsive coeliac disease е често срещана при деца и възрастни.

Рефрактерна цьолиакия (Refractory coeliac disease)

Рефрактерната цьолиакия се характеризира с липса на подобрение при строга диета без глутен от шест до 12 месеца, със симптоми, чревни увреждания и анормална популация от бели кръвни клетки в червата.

Тези клетки, наречени анормални интраепителни лимфоцити, са уникални имунни клетки, открити в лигавицата на тънките черва. Тяхното присъствие е отличителната и тревожна характеристика на рефрактерната цьолиакия, защото те могат да бъдат началото на рак.

Пациентите  се класифицирани като имащи рефрактерната цьолиакият Тип I или II въз основа на съотношението и характеристиките на интраепителните лимфоцити. За диагностициране клетките се отчитат с поточен цитометър, инструмент, който анализира химичните и физичните свойства на частиците. Пациентите с по-малко от 20% от абнормните лимфоцити имат рефрактерна цьолиакия тип I, а тези с повече от 20% тип II.

Около 1 на 100 пациента с цьолиакия имат тип I и 1 на 200 пациента с тип II.

Предполага се, че рефрактерната цьолиакия е независима от глутена, тъй като диета без глутен не е ефективна за предотвратяване на увеличаването на лимфоцитите.

Пациентите с Тип II имат повече от 50 процента риск анормалните лимфоцити да се разпространяват извън червата, което води до пълно раздуване на лимфома, който води до  висока смъртност.

Повечето случаи и на двата вида рефрактерната цьолиакия се проявяват при по-възрастни пациенти, които не са диагностицирани до края на живота си. Обикновено те страдат от симптоми в продължение на много години, докато се развие силна болка и се открият аномалии като тежка анемия. И накрая, цьолиакията се определя като причина. Рефрактерната цьолиакия се появява само при пациенти, които не са били на диета без глутен или не са спазвали правилно диетата в продължение на десетилетия.

Рефрактерната цьолиакия е много рядко усложнение, с увеличен риск от някои типове рак. Някои от симптомите са продължителна и тежка диария, болки в стомаха, рязка и непредвидена загуба на тегло. Приблизително 2 до 5% от хората с цьолиакия са заболели от рефрактерната форма. В повечето случаи , рефрактерната цьолиакия се диагностицира при хора над 50 годишна възраст. Диагнозата се поставя от специалист, в център, където се правят допълнителни изследвания. Вероятно е да се наложи допълнителни ендоскопски изследвания. При пациенти с това заболяване, покритието на червата остава увредено и малко или никакво подобрение не се наблюдава след започване на диетата.

Тъй като рефрактерната цьолиакия е много рядка, има малко проучвания за нея. В допълнение на безглутеновата диета , може да се наложи и медикаментозна терапия със стероидни противовъзпалителни, имуносупресивни лекарства, химиотерапия или комбинация от тях. Избраната терапия трябва да се контролира редовно от специалист. Дори и да не отговаряте на безглутенова диета е много важно тя да продължи да се спазва стриктно, за да се предпазите от бъдещи усложнения .

Сподели с приятел