Цьолиакията е автоимунно заболяване. Това се дължи на реакцията на имунната система към глутен – протеин, който се намира в пшеницата, ръжта и ечемика.

Когато човек с цьолиакия приеме глутен, имунната му система реагира, като уврежда лигавицата на тънкото черво. Тънкото черво се намира между стомаха и дебелото черво.

В здравото тънко черво има малки пръстовидни израстъци(вили), които позволяват на тялото да абсорбира хранителните вещества от храната в кръвта. Ако имате цьолиакия, тези вили намаляват или стават плоски и имате затруднения при абсорбирането на хранителни вещества.

Нелекувана цьолиакия

При нелекувана цьолиакия, вилите се възпаляват и сплескват. В някои случаи те дори могат да изчезнат. Това се нарича “атрофия”.

Когато червата се увредят по този начин, това означава, че тялото не може да абсорбира всички хранителни вещества от храната правилно. Това се нарича “малабсорбция”.

Това увреждане причинява много от симптомите на цьолиакия и увеличава рисковете за здравето и усложненията, открити при цьолиакия, като анемия и остеопороза .

Начинът, по който имунната система на тялото реагира на глутена, може да засегне и други части на тялото. Например, може да се развие кожен обрив, наречен дерматит херпетиформис .

Сподели с приятел