В зависимост от това колко дълго сте били на диета без глутен, вероятно сте разкрили няколко митове сами.

Не, не сте на безглутенова диета само за да отслабнете.

Не, наистина не мога  просто да опитам хапка от този сандвич.

Не, с времето няма да израста цьолиакията.

Ето някои от най-големите митове и истината зад тях:

"Цьолиакия е рядко заболяване" ... мит

Изследванията показват, че цьолиакия засяга 1 от 100 души в световен мащаб, което го прави много срещано заболяване. Поставянето на диагнозата е голям проблем и изследванията показват, че много хора все още не са диагностицирани.

"Цьолиакия е хранителна алергия" ... мит

Цьолиакия не е хранителна алергия или чувствителност , това е автоимунно заболяване. При цьолиакия, яденето на глутен причинява увреждане на лигавицата на тънките черва. Други части на тялото също могат да бъдат засегнати.

"Трябва ли да имаш симптоми на червата като диария, за да имаш цьолиакия" ... мит

Цьолиакия е известен като “много системно” разстройство – симптомите могат да засегнат всяка област на тялото. Симптомите се различават между отделните индивиди по отношение на вида и тежестта.

"Само деца получават цьолиакия" ... мит

Цьолиакия може да се развие и да бъде диагностицирана на всяка възраст. Тя може да се развие  в напреднала възраст или по всяко време. Цьолиакия най-често се диагностицира при хора на възраст 40-60 години. Забавената диагноза е често срещана и нашите изследвания показват, че средното време, необходимо за диагностициране, е 13 години.

"Трябва да сте с ниско тегло, за да имате недиагностицирана цьолиакия" ... мит

Последните проучвания показват, че повечето хора с цьолиакия имат нормално тегло или наднормено тегло при диагноза. Само телесното тегло не трябва да е фактор за да решите дали трябва да се тествате за цьолиакия.

“Може да се излекува или изчезне с времето” ... мит

Цьолиакия е състояние, което продължава през целия живот. Цьолиакията не се лекува, не се израства и не изчезва с времето. Диета без глутен е единственото лечение за цьолиакия. Ако глутен се въведе обратно в диетата на по-късна дата, имунната система ще реагира и обвивката на червата отново ще се повреди. Ако някой, който следва диета без глутен, се тества отново за цьолиакия (кръвен тест за антитела или биопсия на червата), те ще са отрицателни. Това означава, че те реагират добре на диета без глутен. В кръвта няма антитела, защото няма глутен, за да реагира имунната система. Приемането на глутен от диетата позволява на червата да се лекуват.

Минималното количество глутен няма да навреди на някой с цьолиакия" ... мит

Дори и много малки количества глутен могат да бъдат вредни за хората с цьолиакия. Поради това е важно да се предприемат разумни стъпки, за да се избегне кръстосано замърсяване с глутен.

Най-добрите съвети включват:

  • Минете на изцяло безглутеново хранене у дома за да избегнете и най-малкият риск от кръстосано замърсяване. В много случаи това е трудно изпълнимо в едно домакинство, в което има целиаци и хора на “обикновена” храна.
  • Съхранявайте съдовете за готвене отделно по време на приготвяне на храната и готвене.
  • Не пържете храна в същата мазнина, която преди е била използвана за готвене на храни, съдържащи глутен.
  • Използвайте чисти прибори, отделен грил, скара или тостер, за да направите храна без глутен.
  • Използвайте отделна дъска за рязане и измийте повърхностите грижливо.
  • Използвайте отделни подправки, масло и сосове.
  • Подредете безглутеновите храни най-отгоре в шкафовете си, за да избегнете случайно попадане на глутен във вашите продукти.
  • Използвайте кутии за съхранение на безглутеновата ви храна за да избегнете случайно попадане на глутен.
  • Не използвайте едни и същи прибори за мазане на масло, сладко, шоколад и др.
"Цьолиакия засяга само хора от европейски произход" ... мит

Цьолиакия засяга всички етнически групи и се среща често в Европа и Северна Америка, както и в Южна Азия, Близкия изток, Северна Африка и Южна Америка.

„Храната без глутен трябва да съдържа нулев глутен”... мит

Това изглежда като просто очакване, но в действителност това е почти невъзможно подвиг – и това, което сериозно ще ограничи предлагането на храна. Текущите методи за откриване на глутен тестват до 3 части на милион (ppm), а при  други тестове се откриват до 5 ppm. Дори да може да се открива нула ppm в бъдеще, това ниво ще бъде толкова строго, че много вероятно е много производители просто да не успеят да го достигнат – а тези, които го постигнат, ще трябва да обявят още по-висока цена на продукта. Най-важното е, че изследователите са съгласни, че повечето хора с цьолиакия могат безопасно да понасят до 20 ppm глутен. Въпреки това, много производители тестват на още по-ниски нива, за да могат да бъдат достъпни за по-чувствителни хора.

Въз основа на тестването на стотици проби от хранителни продукти, обозначени като безглутенови, използвайки формално валидирания метод R5 ELISA Mendez за сандвич R5, по-голямата част от продуктовите проби тестват доста под 20 ppm.

„Можете да диагностицирате чувствителност към глутен чрез тест за кръв, слюнка или изпражнения”... мит

Въпреки че тези тестове могат да се предлагат на пазара, е много важно да знаем, че тези тестове не са валидирани и поради това не са приети от научната общност. Понастоящем биомаркерите (специфични показатели за болестта) за чувствителност към глутен не са идентифицирани, което означава, че чувствителността към глутен остава диагноза на изключване.

Тези видове тестове опростяват диагнозата и могат да доведат до диетични ограничения или други промени в живота на даден човек, които може да не са необходими. Понастоящем единственият начин да се потвърди чувствителността към глутен е чрез процес на елиминиране – чрез отрицателно тестване за алергия към пшеница и цьолиакия и след това елиминиране на глутена под наблюдението на лекар.

„Трябва да използвате само безглутенов шампоан и козметика”... мит

Това е лично решение, което всеки може да направи, но науката показва, че глутенът в шампоани и козметика не е заплаха за хората с цьолиакия – с изключение на тези, които могат лесно да бъдат погълнати, като червило или потенциално лосион за ръце. Изследователите са установили, че освен ако нямате дълбока и открита рана, глутена не може да се абсорбира през кожата, което прави локалните продукти приемливи за употреба. (Бързо напомняне: не забравяйте да измиете ръцете си след прилагане на глутенов козметичен продукт, за да избегнете неволно поглъщане.) Ако имате реакция към козметика, помислете за алтернативен виновник като алергична реакция.  Малко вероятно е да погълнете достатъчно балсам за устни или червило, за да предизвикате реакция. Ако се притеснявате, трябва да се свържете директно с производителите за конкретни продукти.Възможно е да сте чувствителни към съставките, използвани в козметиката, но това няма нищо общо с цьолиакията. Ако възникне кожно дразнене при използване на козметика, преустановете употребата и попитайте Вашия лекар .

„Вие нямате същите симптоми като целиак от вашето семейство, така че нямате цьолиакия”... мит

Знаем, че цьолиакията може да бъде “хамелеон” и това също може да се случи в семейството. Точно както не е необичайно един човек да има тежки стомашно-чревни проблеми, друг да има анемия, а трети да няма симптоми, същото важи и за членовете на семейството. Тъй като роднините от първа и втора степен имат повишен риск от развитие на цьолиакия (1 на 22 за родители, братя и сестри, деца, 1 на 39 за лели, чичовци, племенници, братовчеди, баби и дядовци, полу-братя и сестри) препоръчваме тестване на членове на семейството като проактивен подход към диагнозата.

Повечето лекари, които се занимават с цьолиакия, предполагат, че близките получават кръвен тест, като едновременно с това диагностицират членовете на семейството им и след това на всеки 2-3 години или по всяко време възникват потенциални симптоми. Тъй като цьолиакия може да се развие във всяка възраст, възможно е роднина да има първоначален негативен резултат от теста, но след това да се тества положително 12 години по-късно. Генетичният тест може да ви помогне да определите своя риск и може дори да изключите цьолиакия, ако се установи, че човек не носи гени за цьолиакия.

„Ако в ресторант има меню без глутен, те са запознати със спецификата на диетата”... мит

Един ден всички се надяваме да седнем в ресторанта и да има храна без глутен, без да задаваме въпроси. Дотогава не приемайте менюта без глутен за даденост. За съжаление, някои ресторанти въведоха  безглутенов меню, без да се замислят за сериозността, която носят. Без да научат и разберат какво означава “истинска” храна без глутен, която е безопасна за хората, които се нуждаят от медицинско необходимо безглутенова диета. Обратното може също да е вярно: само защото ресторантът няма меню без глутен не означава, че не може да ви обслужи. Има ресторанти, които при поискване ще подготвят фантастични и безопасни ястия без глутен. Най-доброто, което можете да направите, е да се обадите предварително и да обясните специфичните ви нужди. Така ще придобиете представа дали персоналът има представа от безглутенова кухня и дали може да им се доверите.

Може ли да получа реакция от паста за зъби... мит

Стоматолозите не са наясно с никаква паста за зъби, която съдържа глутен. Глутенът причинява проблем само за хора с цьолиакия, ако се яде. Дори ако пастата за зъби съдържа глутен, би било много малко вероятно да погълнете достатъчно от нея, за да предизвикате реакция. Ако имате притеснения относно пастата за зъби, препоръчваме ви да проверите списъка със съставките и директно да се свържете с производителите.

Сподели с приятел