Разстройството на аутистичния спектър (ASD) е често срещано разстройство на развитието, което влияе върху начина, по който човек комуникира и се отнася до хората около него.

Най-често търсената диетична интервенция в ASD е диета без глутен и без казеин .

Какво е аутизъм?

Аутизмът е неврологично разстройство, което оказва влияние върху функционирането и развитието на мозъка. Проучване от 2014 г. установи, че едно на всеки 68 деца в САЩ е с диагноза разстройство и е по-често при момчетата, отколкото при момичетата. Аутизмът обикновено се появява в рамките на първите три години от живота на детето и се счита за нарушение на спектъра, тъй като може да се появи в редица различни форми. Диапазонът и тежестта на симптомите варират значително, но могат да включват проблеми с комуникацията и социалните взаимодействия, обсесивни интереси и повтарящи се поведения. По време на чувство на неудовлетвореност, хората с аутизъм могат да получат агресия, самонараняване, хиперактивност, възбудимост и др. Изследователите са предположили, че както генетиката, така и факторите на околната среда играят роля в развитието на това разстройство.

Каква е връзката между аутизма и цьолиакията?

Децата, които имат аутизъм, също могат да имат стомашно-чревни проблеми. Децата, които имат такива проблеми, трябва да се видят от детски гастроентеролог преди да започнат каквото и да е лечение, като диета без глутен.

В момента няма достатъчно научни доказателства, които да покажат, че безглутеновта и без казеиновата диета оказват влияние върху симптомите на аутизъм.

Изследванията не са установили пряка връзка между цьолиакията и аутизма.

В много издания се препоръчва безглутенова диета за хора с аутизъм.

Теории за диета без глутен и казеин

Лечението с диета без глутен и казеин се основава на две теории:

1. Теорията за излишъка от опиоид на аутизма. Излишните нива на пептиди от казеин и глутен се считат за допринасящ фактор за типичното поведение, наблюдавано при деца с ASD. В урината се откриват абнормни пептиди, които показват, че храните не се разграждат напълно. Смята се, че тези пептиди могат да бъдат биологично активни и че малко количество преминава в мозъка и пречи на невротрансмисията, причинявайки променена или разрушена активност и сензорния вход.

Децата от аутистичния спектър обикновено имат завишени антитела към глутен и казеин. Основните причини за това са трудността при абсорбцията и непълното разграждане на частици от протеините на глутена и казеина (пептидите). Редица изследвания, направени през годините, показват, че в урината на тези деца, се откриват повишени нива на пептиди. До това натрупване се стига поради непълното разграждане на протеините на млечните продукти и на зърнените храни. Премахването на тези протеини, посредством диета показва, че в повечето случаи има значително подобрение на аутистичната симптоматика. Основният протеин в млякото се нарича казеин, а в зърнените храни – глутен. Всеки от тези протеини представлява комбинация от аминокиселини. Има около 20 аминокиселини, които обикновено се срещат в протеините. Когато един протеин постъпи в гастроинтестиналния тракт, първо се разгражда от ензимите, които са там, на много малки частици, наречени пептиди. След това тези частици се разграждат на различни аминокиселини. После аминокиселините се абсорбират чрез стомашната лигавица и преминават в кръвообращението. Пептидите от зърнените храни се наричат глутеоморфин (глиадорфин), а пептидите от млечните храни – казеоморфин.Пептидите от глутена и казеина взаимодействат с рецепторите за опиати в мозъка, имитирайки ефекта от употребата на наркотични вещества. Тъй като пептидите в млечните и в зърнените продукти функционират като опиати при децата от аутистичния спектър, често със започването на безглутенова и безказеинова диета (БГБК диета) поведението им наподобява на поведението на хора, зависими от опиати. Казеоморфинът и глиадорфинът взаимодействат със слепоочните дялове на мозъка, които са свързани с речта и със слуха. Невъзможността пептидите да се разграждат много често е свързана с чувствителността на децата с аутизъм към определени звуци, с честите стомашни болки, отразява се и върху една част от поведенческите симптоми.

2. Втората теория се основава на променена ензимна активност поради проблеми с черния дроб. Това може да доведе до гастроинтестинална малабсорбция, тъй като се смята, че червата са по-порьозни, което може да окаже въздействие върху централната нервна система  .

Тези теории са довели до идеята, че отстраняването на глутен и казеин от диетата трябва да намали симптомите, свързани с ASD и да има положително въздействие върху комуникацията, вниманието и хиперактивността.

По-голямата част от изследванията в тази област са направени в много малък мащаб. Има много малко доказателства в подкрепа на използването на такова ограничаващо хранене при лечението на хора с ASD.

Въздействие върху избора на храна и храненето

Една област, която се нуждае от внимателна преценка, преди да се приложи диета без казеин  и без глутен, е въздействието, което ще има върху избора и храненето. Децата с ASD често имат селективно хранене и затова вече са ограничили диетата. Един малък изследователски проект е установил, че близо 90% от децата с ASD са следвали повтарящи се модели на избор на храна.

Изследванията разглеждат хранителния прием на деца с ASD и разглеждат как това се влияе от рестриктивните диети като диета без казеин и без глутен . Едно проучване не открива никаква статистическа разлика между хранителния прием на деца с изключващи диети и тези на нормална диета.

Друго изследване установява, че децата с ASD са имали по-важни аминокиселинни дефицити (в съответствие с ниското протеиново хранене), отколкото група контролни деца. Децата с ограничена диета са имали повишено ниво на недостиг в сравнение с децата с ASD при нормална диета. И двете проучвания са много малки, а разликите в резултатите показват, че са необходими по-мащабни проучвания.

За много деца с ASD единствените храни, които ще ядат, са храни, съдържащи глутен и казеин, като хляб и мляко. Това трябва да се има предвид преди започване на такова ограничаващо хранене.

Понастоящем няма достатъчно доказателства, за да се препоръча използването на диета без глутен и казеин като лечение за ASD. Въпреки това, тъй като съществуват много версии в подкрепа на използването на безглутенова и безказеинова диета за ASD, тя може да помогне на определени хора. Използването на тази диета трябва да се разглежда индивидуално.

Сподели с приятел