Какво представлява безплодието?

Безплодието е неспособността на жената или мъжа да допринесе за зачеването. Много експерти определят безплодието като неспособност да се забременее след поне след една година опити. Жените, които са в състояние да забременеят, но след това са повторили спонтанни аборти също се считат, че имат безплодие.

Каква е връзката между цьолиакията и безплодието?

През последните 10 години няколко проучвания са открили противоречиви резултати при разглеждането на връзката между цьолиакията и безплодието. Няколко проучвания са установили, че жените с недиагностицирана цьолиакия може да имат проблеми с фертилитета, докато други са показали, че няма повишен риск от безплодие. Не е известно дали хранителните проблеми (малабсорбция), възникващи при нелекувана цьолиакия, могат да причинят репродуктивни проблеми или имунната система може да бъде виновна.

Цьолиакия, безплодие и жени

Някои изследователи са установили, че разпространението на цьолиакия при жени с необяснимо безплодие е по-високо от общото население

Доказателствата показват, че жените с недиагностицирана цьолиакия са с повишен риск от ранно раждане и спонтанен аборт

Изследванията показват, че жените с цьолиакия имат повишен риск от синдром на поликистозните яйчници и ендометриоза

Много експерти по цьолиакия препоръчват жените с необяснимо безплодие да бъдат подлагани на скрининг за цьолиакия

Много експерти  препоръчва тестване за цьолиакия при жени с необяснима намалена плодовитост или повтарящи се спонтанни аборти

Повечето жени лекувани от цьолиакия нямат по-висок риск от проблеми с фертилитета, отколкото жените без цьолиакия.

Въпреки това, недиагностицираната цьолиакия може да бъде основна причина за необясними проблеми с фертилитета, така че в тези случаи трябва да се обсъждат тестове за цьолиакия.

Препоръчва се изследване на кръвта за цьолиакия при хора с неизяснен инфертилитет (под нормалните нива на раждаемост) или повтарящи се аборти.

Цьолиакия, безплодие и мъже

Мъжете с цьолиакия може да имат гнодална дисфункция, която може да усложни проблемите с фертилността

Проблемите със спермата (по-специално морфологията на сперматозоидите), открити при мъже с цьолиакия, се подобряват след като се следва диета без глутен

Малко са проведените проучвания за цьолиакията и мъжкото безплодие

Чувствителност към глутен и безплодие

Налице е липса на научна информация и изследване на потенциалната връзка между чувствителността към глутен и безплодието. Въпреки че трябва да се направи проучване, хората с чувствителност към глутен се смята, че вероятно са изложени на повишен риск от репродуктивни проблеми. Въпреки това, връзката между чувствителността към глутен и безплодието все още не е известна или доказана. Предполага се, че строга диета без глутен може да подобри плодовитостта на хората с чувствителност към глутен.

Плодовитост

Последните изследвания за  връзката между цьолиакия и плодовитостта установяват, че жените с цьолиакия, преди или след поставянето на диагнозата, нямат по-голяма вероятност да съобщават за проблеми с фертилността, отколкото жените в общата популация. Единственото изключение са жените, диагностицирани с цьолиакия на възраст между 25 и 29 години. В тази група записаните проблеми с фертилитета са били 41% по-високи от тези на жените, в същата група, които не са имали цьолиакия.

Изследването дава увереност на жените с цьолиакия, тъй като показва, че повечето жени с цьолиакия, които следват безглутенова диета, не изглеждат с по-голям риск от проблеми с фертилитета, отколкото жените без цьолиакия.

Въпреки това, недиагностицираната или нелекувана цьолиакия може да бъде основна причина за някои проблеми с фертилитета, така че тестването за цьолиакия трябва да се има предвид при хора с необяснимо безплодие.

Ние наистина не знаем защо нелекуваната или недиагностицираната цьолиакия  засяга плодовитостта, но съществуват редица теории за това защо това може да се случи:

Ако имате цьолиакия и не спазвате диета без глутен, има по-голяма вероятност да имате недостиг на фолиева киселина , желязо , цинк и селен . Това е така, защото не приемате тези хранителни вещества от храната поради увреждане на лигавицата на червата. Тези хранителни вещества са от съществено значение за здравословен репродуктивен живот. Някои проучвания обаче показват, че хората с цьолиакия и необяснимо безплодие не показват признаци на недостиг на хранителни вещества. Това предполага, че безплодието не може да бъде обяснено само чрез недостиг на определени хранителни вещества и трябва да бъдат включени и други фактори.

Целиакалните антитела, които се получават при нелекувана цьолиакия, могат да имат негативно влияние по време на ранните етапи на бременността.

Жените с цьолиакия може да са плодовити за по-кратък период от време, защото могат да започнат периодите си по-късно и да имат по-ранна менопауза. Това може да е свързано с променени хормонални нива или поради факта, че жените с недиагностицирана цьолиакия могат да имат по-нисък индекс на телесна маса.

Необходими са повече изследвания, за да се потвърди някоя от тези теории.

Усложнения при бременност и резултати от раждането

Жените, диагностицирани с цьолиакия при диета без глутен, не са имали повишен риск от усложнения при бременност или неблагоприятни резултати от раждането.

При жени с недиагностицирана или нелекувана цьолиакия има много малък риск от преждевременно раждане и бебе с ниско тегло при раждане.

Вродени аномалии

Вродени аномалии могат да се появят по време на развитието на бебето в матката. Изследванията показват, че няма значително повишен риск от вродени аномалии при деца, родени от жени, диагностицирани с цьолиакия, в сравнение с жени без цьолиакия.

Въпреки това, жените с недиагностицирани или нелекувани цьолиакия са с много малък повишен риск от вродени аномалии при децата си.

Първи тест за цьолиакия

Препоръчва се на всеки, който има необяснима субфертилност (под нормалните нива на плодовитост) или повтарящ се спонтанен аборт, да се направи кръвен тест за цьолиакия, дори и да няма други симптоми.

Ако мислите, че имате недиагностицирана цьолиакия, трябва да продължите да ядете глутен и да се консултирате с Вашия лекар за съвет.

Ако сте диагностицирани с цьолиакия, лечението е непрекъсната  диета без глутен .

Безглутенова диета удължава живота на жените и е доказано, че подобрява плодовитостта и намалява риска от репродуктивни проблеми при мъжете и жените.

Ако имате някакви притеснения относно плодовитостта, говорете с Вашия лекар за допълнителни съвети.

Сподели с приятел