Какво представлява безпокойството?
Безпокойството е начинът на тялото да ни помага да се справим и да реагираме на стрес. Позитивният стрес, наречен еустрес, е форма на тревожност, която засяга най-вече всички. Хората обикновено изпитват този вид тревожност в ситуации като първа среща, интервю за мечтана работа или наистина важен тест в училище. Когато тревожността стане прекомерна и ирационална и засяга ежедневието и отношенията ви, тя се счита за разстройство. Този тип отрицателен стрес може да накара хората да консумират глутен от страх, тревога и несигурност. Тревожните нарушения могат да се появят едновременно с депресията, което може да доведе до влошаване на двата симптома, ако условията не се лекуват правилно.
Каква е връзката между цьолиакията и тревожността?
Хората с цьолиакия се сблъскват с редица стресови фактори преди и след поставянето на диагнозата.
Преди диагностика на цьолиакията:
Изследователите понастоящем не са сигурни дали симптомите на тревожност, които започват преди диагностицирането, са свързани с наличието на цьолиакия
Някои данни сочат, че хората, които изпитват безпокойство преди диагностицирането, ще се чувстват по-добре и по-малко тревожно след приемането на безглутенова диета
Някои симптоми на тревожност се припокриват със симптомите на цьолиакия, като гадене, замайване, изтръпване или изтръпване в ръцете и краката и не могат да бъдат спокойни или неподвижни.
След диагностика на цьолиакията:
Много хора с цьолиакия често намират диагнозата за облекчение, но други развиват повече симптоми на безпокойство, тъй като промяната на диетата може да бъде стресиращо преживяване.
Тревожността може да е обичайна при жените с цьолиакия.
Тревожността често е свързана с предизвикателството на живот с болестта.
Постоянното внимание към избягването на кръстосания контакт може да доведе до страхове, свързани с храната или храненето.