Какво представлява диабет тип 1?

Диабетът е заболяване, което засяга как тялото ви използва кръвната захар, наречена глюкоза. Глюкозата е основният източник на енергия за мозъка и клетките, които изграждат мускулите и тъканите на тялото. Диабетът тип 1, известен преди като младежки диабет, е автоимунно заболяване, което обикновено се диагностицира при деца, юноши и млади хора. При тази форма на диабет организмът не произвежда инсулин, който е хормонът, необходим, за да се получи глюкоза от кръвта в клетките. Само около 5% от хората с диабет имат тази форма на заболяването и въпреки че няма лечение, правилният начин на живот, може да направи това състояние лесно. Честите симптоми на диабет включват често уриниране, усещане за силна жажда, глад и умора, замъглено зрение, порязвания и натъртвания, които се лекуват бавно, загуба на тегло и изтръпване, болка или изтръпване в ръцете и краката.

Каква е връзката между диабет тип 1 и цьолиакия?

Диабет тип 1 и цьолиакията са едновременно имунно-медиирани състояния и споделят подобен генетичен профил, което води до значително припокриване при пациентите.

Около 3-8% от хората с диабет тип 1 ще имат потвърдена с биопсия цьолиакия, така че хората с това заболяване е желателно да се изследват за цьолиакия.

Цьолиакията, свързан с диабет тип 1, обикновено е асимптоматична (без симптоми) и може да бъде намерена само при скрининг.

Цьолиакия и диабетът тип 1 имат много от същите признаци и симптоми като болки в корема, газове, подуване, малабсорбция, загуба на тегло и анормални чернодробни функционални тестове. Това може да доведе до недиагностициране на цьолиакия.

Нелекуваната цьолиакия може да допринесе за неправилното ниво на кръвната глюкоза.

Необясняваната хипогликемия или ниската кръвна захар може да е признак на малабсорбция, свързана с цьолиакия, и трябва да бъде изследвана, особено при малки деца.

Няма повишен риск за пациенти с диабет тип 2 (по-рано известен като диабет на възрастните) и за цьолиакия.

Диагноза

Повечето хора с  диабет тип 1 се диагностицират преди цьолиакията, въпреки че може да се случи и обратното.

Някои хора с диабет тип 1 изглежда имат леки или никакви очевидни симптоми на цьолиакия, но тяхната обвивка на лигавицата все още не е повредена, когато ядат глутен.

Цьолиакия може да се пропусне при хора с диабет тип 1, тъй като влошените симптоми могат да бъдат приписани на диабета.

Повтарящата се хипогликемия може да бъде признак на цьолиакия при хора с диабет тип 1. При деца, проблеми с диабет и растеж може да означава, че те също имат цьолиакия.

Някои хора с диабет тип 1 могат да покажат отрицателни резултати за цьолиакия в началото на диагнозата, но след това положителни на по-късен етап. Препоръчва децата с диабет тип 1 да бъдат повторно тествани след три години или ако се появят симптоми.

Как цьолиакия засяга хора с диабет тип 1?

Хората с цьолиакия и диабет тип 1, след диета без глутен може да си помогнат да си контролират симптомите и да се намали рискът от усложнения.

Ако имате цьолиакия и диабет тип 1, трябва да получите указания от специалист как да спазвате диетата си.

Ако имате диабет тип 1 и сте диагностицирани с цьолиакия, кръвната Ви захар може да се промени, след като започнете диета без глутен. Това може да се случи, тъй като премахването на глутена от вашата диета позволява на лигавицата на червата да се излекува, така че усвояването на хранителни вещества, включително въглехидратите, ще се подобри.

Може да се наложи да следите по-внимателно нивата на кръвната Ви захар и да поговорите с Вашия диабетен екип за вашите нужди от инсулин.

Основни съвета при цьолиакия и диабет тип 1

 1. Яжте три хранения на ден

Яжте на закуска, обяд и вечеря и се опитайте да не пропуснете храната. Това ще ви помогне да контролирате апетита и нивата на кръвната захар.

 1. Включете безглутенови, нишестени, въглехидратни храни при всяко хранене
Например:
 • безглутенови хлябове , макаронени изделия, солети и крекери
 • естествено без глутен зърна като ориз, полента (царевично брашно), елда, просо и киноа
 • нишестени зеленчуци като картофи, сладки картофи, маниока (тапиока) и ябълки
 • без глутен закуска на зърнена основа, като люспи от елда и мюсли.

Въглехидратите са важни за контролиране на нивата на кръвната Ви захар. Колко трябва да се храните, зависи от възрастта, теглото и колко сте активни.

 1. Намалете количеството мазнини, които ядете, особено наситените мазнини

Мазнините са най-големият източник на калории, така че храненето по-малко ще ви помогне да поддържате здравословно тегло.

 • Използвайте по-малко наситени мазнини
 • Изберете по-нискомаслени млечни храни, като полу-обезмаслено мляко, нискомаслено кисело мляко (избягвайте тези с фибри), намалено съдържание на мазнини и по-ниско съдържание на мазнини.
 • Гответе на грил или на пара, вместо пържене или готвене с масло или други мазнини.
 1. Яжте повече риба

Цялата обикновена риба е естествено без глутен. Мазните риби, като скумрия и сьомга, са с високо съдържание на омега-3 мазнини, което може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания.

 1. Ограничете захарта и захарните храни

Захарта не е забранена, когато имате диабет, но постоянната консумация на храни и напитки, които са с високо съдържание на захар, не помага да се контролира кръвната Ви захар. Изборът на захар, алтернативни подсладители и употребата на газирани напитки може да бъде ключът за намаляване на захарта във вашата диета.

 1. Намалете солта във вашата диета

Всички ние трябва да се стремим да имаме 6 г или по-малко сол всеки ден. Повече от това може да повиши кръвното налягане, което може да доведе до удар и сърдечни заболявания. Намалете количеството преработени храни, които ядете, тъй като те могат да бъдат с високо съдържание на сол. Опитайте ароматизиращи храни с билки, подправки и черен пипер, които не съдържат глутен.

 1. Яжте повече плодове и зеленчуци

Всички пресни, замразени и сушени плодове са естествено без глутен. Стремете се да ядете най-малко пет порции на ден.

 1. Включете повече бобови растения

Грах, боб и леща са естествено без глутен. Опитайте да ги добавите към ястия, супи, сосове и салати.

 1. Пийте алкохол умерено

Вино, спиртни напитки, сайдер, шери, портвайн, ликьори и бири без глутен могат да бъдат включени в безглутенова диета. Трябва да избягвате бирата. Спомнете си, че алкохолът може да добави допълнителни калории. Никога не пийте на празен стомах, тъй като алкохолът може да увеличи рискът Ви за хипогликемия (ниски нива на кръвната глюкоза), ако приемате някои лекарства за диабет и/или инсулин.

Сподели с приятел