Какво представлява остеопорозата?

Остеопорозата е заболяване, характеризиращо се с ниска костна маса и отслабване на костната тъкан, което кара костите да станат крехки и по-вероятно да се счупят. Възможните последици от остеопорозата включват фрактури, загуба на височина, наведена стойка, болка в гърба и тазобедрената става и проблеми с дишането. Хората с това състояние могат да разрушат костите си от леко падане или дори ако се блъснат в нещо. Докато остеопорозата често се смята за болест на възрастен човек, тя може да удари във всяка възраст. Тя засяга повече жени, отколкото мъже.Хората с цьолиакия може да имат ниска костна минерална плътност (КМП), която се използва за диагностициране на остеопорозата.

Какво представлява остеопенията?

Остеопенията се отнася до по-ниска от нормалната костна плътност. Загубата на костна плътност при остеопения не е толкова крайна, колкото при остеопорозата. Някои експерти смятат, че остеопенията е признак на остеопороза. Остеопенията не винаги води до остеопороза, а трябва да бъде наблюдавана от медицински специалист.

Остеопенията е състояние, при което КМП е по-ниско от нормалното, но не толкова ниско, колкото остеопорозата.

Проучвания   показват, че ниската КМП може да засегне до 75% от хората с цьолиакия и може да бъде открита във всяка възраст. Дори и при хора с малко симптоми на цьолиакия, КМП може да бъде значително по-ниска от общата популация.

Каква е връзката между костната плътност и цьолиакията?

Точната връзка между цьолиакия и костната загуба остава неизвестна, но има няколко потенциални причини за връзката, като например:

  • Дефицит на витамин D
  • Калциева малабсорбция
  • Магнезиева малабсорбция
  • Хронично възпаление

Преобладаването на остеопорозата и остеопенията при пациенти, ново диагностицирани с цьолиакия, може да достигне до 75%

Известно е, че костната минерална плътност и недостатъците на витамин D се подобряват при строга диета без глутен, но все пак може да се наложи да се добавят хранително добавки. Не започвайте никакви хранителни добавки, преди да говорите с вашия лекуващ лекар.

Експертите препоръчват пациентите с цьолиакия да бъдат изследвани и наблюдавани за недостатъци на калций и витамин D, тъй като тези с ново диагностицирана цьолиакия може да претърпят временна лактозна непоносимост и пропускането на млечни продукти от диетата също могат да създадат риск за намаляване на костната плътност.

Важно е да обсъдите с лекаря си други източници на диетичен калций и витамин D.

Как цьолиакията увеличава риска от остеопороза?

Хората са склонни да имат по-ниска КМП, когато за първи път са диагностицирани с цьолиакия. Това се дължи на факта, че повечето хора са диагностицирани дълго след като достигнат максималната си КМП в средата на двадесетте години.

Цьолиакията най-често се диагностицира при възрастни между 50 и 70 години. Изследванията показват, че средното време от появата на симптомите до диагностицирането с цьолиакия е 13 години. През това време тялото ви няма да може да абсорбира важни витамини и минерали, включително калций, необходим за силни кости.

Ако сте диагностицирани с цьолиакия в детството или тийнейджърските години и следвате диета без глутен, вашето дългосрочно костно здраве вероятно няма да бъде повлияно.

КМП обикновено ще се подобри след започване на диета без глутен.

Жените, диагностицирани с цьолиакия след менопаузата, имат по-трудно възстановяване на тяхната КМП. Това е така, защото има по-малко хормон естроген, което ускорява загубата на костна сила.

Рискът от остеопороза се увеличава, когато остарявате. Съществуват и други фактори, които могат да ви повлияят, като късно или забавено диагностициране на цьолиакия в живота на възрастните, непоносимост към лактоза, ниско тегло и тютюнопушенето.

Тестове

Ако смятате, че може да сте изложени на риск от остеопороза, трябва да говорите с вашия лекар.

Остеопорозата се диагностицира чрез костно сканиране, известно като рентгеново абсорциометрия с двойна енергия (DEXA), което измерва вашето КМП. В зависимост от индивидуалния Ви случай, Вашият лекар може да ви препоръча да имате сканиране с DEXA.

Световната здравна организация (СЗО) има критерии за измерване на костната маса, използвайки нещо, наречено “Т-рейтинг”.

Т-рейтингът е индекс, който показва колко е разликата между КМП на човек и средната КМП на млад възрастен.

Лечение

Лечението ще зависи от индивидуалните ви обстоятелства и от резултатите от вашето DEXA сканиране.

След здравословна и балансирана диета без глутен, която е богата на калций, е важно да поддържате здрави кости.

Хората с цьолиакия имат повишена нужда от калций в сравнение с общото възрастово население.

Препоръчва се възрастните с цьолиакия да имат поне 1000 mg калций всеки ден. Препоръчваният прием на калций за общата популация е 700 mg на ден.

Като пример, 1 чаша мляко (200 мл) има приблизително 240 мг калций

Сподели с приятел