Какво представлява лактозна непоносимост?

Лактозна непоносимост е невъзможността за смилане или абсорбиране на лактозата, която е вид захар в млякото и други млечни продукти. Честите симптоми на непоносимост към лактоза включват болка в стомаха, газове, подуване на корема и диария. Тези симптоми се появяват, когато хората ядат или пият млечни продукти, а степента на толерантност варира от човек на човек. Това означава, че някои хора са засегнати от малко количество лактоза, докато други могат да консумират доста, преди да бъдат засегнати. Важно е да се отбележи, че непоносимостта към лактоза не е алергия, тъй като хората с алергия към мляко могат да реагират дори на най-малките количества млечни продукти.

Лактозата е захар, открита в майчиното мляко, мляко от  крави, овце и кози. Сиренето съдържа лактоза, но на много ниско ниво. Лактозата не се открива в ядковото мляко.

Каква е връзката между лактозната непоносимост и цьолиакията?

При новодиагностицираните пациенти с цьолиакия, вторичната лактозна непоносимост е често срещана поради загубата на лактаза, ензим, който усвоява млечна захар по лигавицата на тънките черва

Поражението, което причинява глутена в тънките черва, е основният фактор за липсата на лактаза при хора с цьолиакия

След стриктна диета без глутен, червата може да се излекуват, което прави лактозната непоносимост временна при повечето пациенти с цьолиакия

Важно е да се уверите, че тези с лактозна непоносимост все още консумират достатъчно количество калций. Ниско лактозни храни, които обикновено се понасят добре, включват старо сирене (чедър, швейцарско и т.н.), някои кисели млека и продукти с отстранена лактозата (мляко без лактоза). Източници на калций включват сьомга (с кости), броколи и спанак.

Лактозната непоносимост често е симптом на цьолиакията. Обикновено проблемът се решава след като се спазва стриктна диета без глутен.

Ето защо лактозната непоносимост обикновено е временна. След диета без глутен означава, че повечето хора с цьолиакия не развиват непоносимост към лактоза.

След като следвате диета без глутен, червата ще се излекуват и отново ще можете да разграждате лактозата.

Диагностика и лечение

Ако смятате, че може да имате проблем с лактозата, важно е да обсъдите това с лекаря си. Не отстранявайте лактозата от диетата си, докато не говорите с вашия лекар, тъй като това може да намали приема на калций.

За да разберете дали имате непоносимост към лактоза, вашият лекар може да Ви предложи да изключите напълно от хранителния режим всички храни, които съдържат лактоза. Вашите симптоми трябва да се подобрят в рамките на няколко дни. След това можете постепенно да увеличите количеството, което ядете до появата на симптомите, след което се придържайте към предходното количество в диетата си.

Вашият лекар може да контролира това и да се увери, че не изпускате важни хранителни вещества, които обикновено получавате от мляко и други млечни продукти.

Диетата подходяща за непоносимост към лактоза, не е същата като диета напълно без лактоза. Хората с лактозна непоносимост обикновено имат някои лактози в своята диета. Всъщност, яденето на някои лактози може действително да помогне на тялото ви да стане по-толерантно към него. Толерантността към лактозата варира между хората, така че трябва да получите конкретни съвети и мониторинг от специалист.

Съвети за лечение на непоносимост към лактоза и цьолиакия

Изборът на храни и напитки, обогатени с калций, е важен. Соевите и оризовите млека са без лактоза.

Мляко, което е било обработено за намаляване на количеството лактоза, се предлага в супермаркетите.

Въпреки че са произведени от мляко, кисело мляко и сирена (твърди и меки) са с много ниски нива на лактозата и могат да се консумират от повечето хора с лактозна непоносимост.

Чистото масло е подходящо.

Комбинирането на мляко с други храни може да помогне на тялото ви да смила лактоза, като добавяне на мляко към картофено пюре.

Храните, които не съдържат глутен, понякога съдържат мляко като съставка. Повечето хора с лактозна непоносимост не трябва да избягват тези храни. Ако се притеснявате, свържете се директно с производителя без глутен за съставките в техните специфични продукти.

Калций

Хората с цьолиакия са изложени на риск от развитие на остеопороза . Ето защо е важно да имате безглутенова диета , богата на калций, която да ви помогне да запазите костите си здрави. Можете да намерите калций в нехранителни млечни продукти:

Храна Размер на порцията Калций
Соево мляко или Бадемово мляко 200ml 240mg
Консервирани сардини с кости 1/2 кутия, изцедено (42g) 230mg
Сусам 2 супени лъжици 170mg
Соево кисело мляко 100грама 120mg
Кейл 80 грама 120mg
Печен боб 1/2 консерва 105mg
Зелен фасул 120грама 85mg
Сушени смокини 30 грама 75mg
Портокал 1 70 mg
Бадеми 30 грама 70 mg
Хляб без глутен 2 филийки 70 mg
Броколи 80 грама 32mg
Сушени кайсии 30 грама 30 mg
Сподели с приятел