Какви видове рак са свързани с цьолиакия?

Има 3 вида рак, свързани с цьолиакия: ентеропатия свързана с Т-клетъчен лимфом (EATL), неходжкинов лимфом и аденокарцином на тънките черва. Важно е обаче да запомните, че развиването на рак, дължащо се на цьолиакия, е доста рядко. Огромното мнозинство от тези с цьолиакия няма да развие тези ракови заболявания. Симптомите на тези ракови заболявания могат да включват загуба на тегло, коремна болка, уголемени лимфни възли, умора и треска. Рискът от рак варира при хората с цьолиакия. Тези, които са имали излекуване на червата, изглежда са с по-нисък риск от тези, които продължават да имат трайни увреждания.

Каква е връзката между рака и цьолиакията?

Предишни проучвания показват, че рискът от лимфом е малко по-висок при хората с цьолиакия отколкото останалата част от населението

След стриктна диета без глутен, която спомага за стимулирането на чревното излекуване, може да се понижи рискът

Пациентите, които са по-стари по време на диагностицирането, могат да бъдат изложени на повишен риск, тъй като червата може да се лекуват по-бавно

Рискът от развитие на рак може да се увеличи, ако човек с цьолиакия не е бил диагностициран за продължителен период от време

Въпреки това, мнозинството от хората с цьолиакия не развиват лимфом или други ракови заболявания, които са свързани с цьолиакия.

Последните проучвания показват, че по-високият риск при хора с цьолиакия за развитие на тези видове рак е много по-малък, отколкото се предполагаше.

Диетата без глутен позволява на червата ви да се лекуват и намалява риск от развитие на тези специфични видове рак. Изследванията сочат, че рискът от развитие на тези специфични видове рак намалява с времето от диагностицирането на цьолиакия до почти същите, каквито се срещат в общата популация.

Лимфом

Лимфомът е вид рак, който засяга лимфната система. Лимфната система се състои от лимфните жлези, лимфните съдове и далака. Лимфната система помага на организма да се бори с инфекцията и да филтрира телесните течности.

Лимфомът на тънките черва е рядкост – дори при хора с нелекувана цьолиакия.

Неходжкинов лимфом

Неходжкинов лимфом може да засегне всяка част от тялото, включително тънкото черво, стомаха и костите.

Ентеропатия, свързана с Т-клетъчен лимфом

Ентеропатията, свързана с Т клетъчен лимфом (EATL), е много рядък тип неходжкинов лимфом, който засяга около един на милион души в общата популация. Той съставлява по-малко от 1% от всички неходжкинови лимфоми.

Основните симптоми, свързани с EATL, са проблеми с червата като персистираща диария, стомашна болка и необяснима загуба на тегло.

Хората с цьолиакия имат малко по-висок риск от развитие на EATL, тъй като засягат същата част от червата, която е засегната при цьолиакия. Въпреки това, дори и при този леко повишен риск, като цяло вероятността от развитие на този вид рак е все още много рядко.

Предположенията, че хората с дерматит херпетиформис също имат повишен риск от рак, особено лимфом, са в противоречие с някои проучвания, които показват, че няма повишен риск.

Имате повишен риск от развитие на EATL, ако сте диагностицирани с рефрактерна цьолиакия .

Следвайки стриктната диета без глутен, ще намалите още повече ниския риск от развитие на рак.

Аденокарцином на тънките черва

Дългогодишната цьолиакия значимо повишава риска от рак на проксималното тънко черво. Аденокарциномът на дуоденума и проксималния йеюнум представлява 20% от малигнените заболявания на тънкото черво при пациенти с цьолиакия, като Т-клетъчният лимфом се среща в останалите 80%. Аденокарциномът се развива около 10 години след началото на цьолиакията и може да бъде мултифокален. Безглутеновата диета не протектира развитието на аденокарцином на тънкото черво.

Други видове рак

Изглежда, че има по-малък риск от развитие на рак на гърдата и рак на белия дроб, когато имате цьолиакия. Въпреки че са необходими по-нататъшни изследвания, за да се разберат причините за това, по-ниската връзка с рака на белия дроб може да се дължи на това, че хората с цьолиакия може да са по-малко склонни да пушат.

Сподели с приятел