Какво означава “без глутен”?

На практика не е възможно да се тества нулева степен на глутен. Изследванията показват, че хората с цьолиакия са в състояние безопасно да понасят много малко количество глутен. В резултат на това се допускат ниски нива на глутен (под 20 части на милион или 20мг/кг) в продуктите, обозначени като безглутенови.

Какво представлява цьолиакията и дерматит херпетиформис?

Цьолиакията е сериозно заболяване, където имунната система на организма атакува собствените си тъкани, когато ядете глутен. Това причинява увреждане на лигавицата на червата и означава, че тялото не може правилно да абсорбира хранителните вещества от храната. Цьолиакията не е алергия или чувствителност (непоносимост).

Дерматит херпетиформис (DH) е кожна проява на цьолиакия, която се проявява като обрив, който обикновено се появява на лактите, коленете, раменете, задните части и лицето, с червени, подути петна, често с мехури. Тя засяга около един на 3300  души.

Дали симптомите на цьолиакия са същите като при  алергия към пшеница?

Симптомите от пшенична алергия включват:

 • Подуване, сърбеж или дразнене в устата или гърлото
 • Уртикария, сърбящ обрив или подуване на кожата
 • Запушване на носа
 • Главоболие
 • Затруднено дишане
 • Крампи, гадене и повръщане
 • Диария
 • Анафилаксия

Алергията към пшеницата е реакция на протеините, открити в пшеницата, предизвикана от имунната система и обикновено се проявява в рамките на секунди или минути след хранене. Алергията към пшеница понякога се бърка с цьолиакия, но те се различават, макар да имат някои общи симптоми.  Алергията към пшеницата възниква, когато тялото ви произвежда антитела към протеините, намиращи се в пшеницата. При цьолиакия, специфичният протеин в пшеницата е глутен и причинява различен вид анормална реакция на имунната система.

Колко често е срещана цьолиакията?

Смята се, че един на всеки 100 души има цьолиакия, но само една част от тези хора са диагностицирани. Смятаме, че има много повече, които имат цьолиакия, но все още не са диагностицирани.

Има ли лекарство за цьолиакия?

В момента няма лечение и лечението е доживотен безглутенов хранителен режим. Има обаче проучвания за разработване на ваксина.

Какви са симптомите при бебетата?

При бебета симптомите могат да се развият след вкарването в менюто на зърнените култури, съдържащи глутен. Симптомите при бебетата включват:

 • мускулна загуба в ръцете и краката
 • подуване на корема
 • раздразнителност
 • умора
 • слабо наддаване на тегло или да отслабване, след като са се развивали добре.
Какви са симптомите на цьолиакията?

Симптомите варират от леки до тежки и могат да включват газове, подуване, диария, мазни и бледи изпражнения с лоша миризма, гадене, запек, умора, язви в устата, внезапна и/или неочаквана загуба на тегло (но не във всички случаи), косопад , загуба на зъбен емайл, умора, болка в мускулите, нарушения в менструалния цикъл, раздразнителност, изтръпване на пръсти и крайници, затруднена концентрация, безплодие, остеопороза, “географски” език,  анемия и множество други. Неслучайно болестта е наричана „Клиничен хамелеон” поради трудното и диагностициране.

Колко време трябва да ям глутен преди да бъда тестван?

Обикновено препоръката е да се яде малко глутен в повече от едно хранене всеки ден в продължение на поне шест седмици преди тестването.Обикновено се препоръчва от 3 до 10 грама на ден, като 2 грама е приблизително еквивалентно на една филия хляб.

Какви са тестовете за цьолиакия?

Първият тест за цьолиакия е кръвен тест, който търси антитела, които тялото прави в отговор на консумирането на глутен. Ако кръвният тест е положителен, вашият лекар ще ви отнесе към гастроентеролог за ендоскопия с биопсия.

Защо трябва да ям глутен преди тестване?

Кръвните тестове търсят антитела, които тялото ви произвежда, когато ядете глутен, така че ако не ядете глутен, няма да произвеждате антитела, така че резултатът ще се бъде отрицателен. Препоръчва се да ядете глутен повече от едно хранене всеки ден поне шест седмици преди тестването.

Какво представлява остеопорозата?

Остеопорозата е състояние, при което костите на тялото стават крехки и е по-вероятно да се счупят.

Какво се случва, ако някой с цьолиакия погрешка погълне глутен?

При отделните хора реакцията към случайно приетият глутен е различна. Някои може да не усетят реакция, а други може да изпитат дискомфорт, гадене, повръщане, поява на пъпки по кожата. Проблемите може да продължат от часове до няколко дни. Обикновено еднократното приемане на глутен по погрешка не води след себе си до дълготрайно увреждане и промяна на показателите при цьолиакия. Ако симптомите не се подобрят потърсете за съвет Вашият лекар.

Има ли някакви съвети за бременни жени, които са с цьолиакия?

Бременността не носи по-големи рискове за жените, диагностицирани с цьолиакия, отколкото на тези без, но е важно да следвате строга диета без глутен и да се уверите, че получавате добър прием на калций и желязо.

Нямам диария като симптом, означава ли, че нямам цьолиакия?

Цьолиакия е известен като “многостепенно разстройство” – симптомите могат да засегнат всяка област на тялото. Симптомите се различават между отделните индивиди по отношение на вида и тежестта.

Могат ли деца да получат цьолиакия?

Цьолиакия може да се развие и да бъде диагностицирана на всяка възраст. Тя може да се развие след вкарването в менюто на  зърнените храни, които съдържат глутен при бебетата, в напреднала възраст или по всяко време между тях. Цьолиакия най-често се диагностицира при хора на възраст между 40-60 години. Забавената диагноза е обичайна, а изследванията показват, че средното време, необходимо за диагностициране е 13 години.

Можеш ли да израстеш  цьолиакията?

Цьолиакията е състояние през целия живот, а безглутеновият диета е единственото лечение за нея. Ако глутен се въведе обратно в диетата на по-късен етап, имунната система ще реагира и обвивката на червата отново ще се увреди.

Ако имам цьолиакия, има ли по-голяма вероятност и децата ми да я имат?

Цьолиакия се развива в семействата, но не и по предвидим начин. Около един на всеки десет близки роднини на хора с цьолиакия (например баща, майка, син, дъщеря) ще бъде изложен на риск от цьолиакия, така че ако имате връзка с целиак, трябва да сте наясно със симптомите.

Цьолиакията само европейци ли засяга?

Цьолиакията засяга всички етнически групи и се среща често в Европа и Северна Америка, както и в Азия, Африка и Южна Америка.

Сподели с приятел