
В последните седмици екипът ни работеше усилено, за да можем да изготвим и внесем предложение до министерството на здравеопазването за промяна към Наредба 37 за здравословно хранене в училищата, което да включва нуждите на деца на хранителни режими поради медицински причини, като цьолиакия, диабет, алергии и други.
Какви са предизвикателствата в настоящата Наредба 37?
Анализът на проектонаредбата за здравословно хранене в училищата показва, че в настоящия ѝ вид липсват разпоредби, които да гарантират осигуряването на подходяща и безопасна храна за учениците със специални хранителни нужди. Това поставя значителна част от децата в неравностойно положение и нарушава тяхното право на безопасно хранене в учебна среда.
Асоциация Цьолиакия България – Живот без глутен, заедно с:
- Фондация „За храната“
- Национална асоциация на децата и младите хора с диабет
- д-р Дерйа Хюсейн, регистриран клиничен диетолог
- Федерация “Български пациентски форум”
- Сдружение Фенилкетонурия България, към ФБПФ,
изготвихме и внесохме предложение до министерство на здравеопазването. С него целим да допринесем за създаването на безопасна, достъпна и приобщаваща среда в детските учебни заведения, като поставяме акцент върху необходимостта от регламентирано осигуряване на храна за ученици с хранителни алергии, непоносимости и заболявания, изискващи специфичен хранителен режим.
В частност, сред тях попадат:
- Цьолиакия (глутенова ентеропатия) и безглутеново хранене
- Хранителни алергии
- Захарен диабет
- Лактозна непоносимост
- Други метаболитни, автоимунни и генетични заболявания, изискващи индивидуален хранителен режим
Предложението включва няколко ключови мерки за гарантиране на безопасното хранене на децата:
- Въвеждане на алтернативни механизми за осигуряване на диетично хранене, като създаване на регионални кухни или използване на външни кетъринг услуги.
- Стриктен контрол на съставките, съхранението и приготвянето на храната, за да се избегне кръстосано замърсяване, което е критично важно за деца с тежки алергии и цьолиакия.
- Задължително предлагане на безопасни и разнообразни продукти в училищните бюфети и вендинг машини, за да се гарантира избор за всяко дете.
- Обучение на персонала в учебните заведения за правилно приготвяне и сервиране на диетичното хранене, съобразено със специалните медицински нужди на децата.
Храненето в училище трябва да бъде правилно, достъпно и безопасно за всички деца, без изключение. Защото всяко дете заслужава равен шанс за здравословно развитие и пълноценно участие в учебния процес.
Вярваме, че предлаганите промени ще осигурят по-добра защита на здравето и правата на всички деца, които се нуждаят от специализирано хранене, и ще допринесат за създаването на по-приобщаваща и безопасна учебна среда.
Благодарим на Фондация „За храната“, Национална асоциация на децата и младите хора с диабет, д-р Дерйа Хюсейн, регистриран клиничен диетолог, Федерация “Български пациентски форум” и Сдружение Фенилкетонурия България, към ФБПФ за съвместната работа по предложените промени.
С текста, изготвен от Министерство на здравеопазването на проект на Наредба за здравословно хранене на учениците, може да се запознаете тук: https://www.mh.government.bg/bg/normativni-aktove/proekti-na-normativni-aktove/49