Ако имате цьолиакия и трябва да следвате диета без глутен е важно  да знаете какво можете и не можете да ядете, когато пазарувате храна. След като сте наясно какво да търсите, можете да станете уверен купувач и ефективно да контролирате диетата и състоянието си.

Асоциация Цьолиакия България – Живот без глутен може да ви помогне да изберете безопасни храни и да ви подкрепи, докато научите всичко за безглутеновата диета.

 • Четенето на етикетите на храните е наистина важно.
 • Потърсете символа “Crossed Grain” . Този символ се използва от някои производители, за да се подчертае, че продуктът е без глутен.
 • Разгледайте местните супермаркети и интернет за продукти без глутен и информация, която да ви помогне да пазарувате. Много супермаркети сега предлагат набор от специализирани храни без глутен и гамата от налични продукти се е увеличила значително през последните няколко години.
 • Продуктите могат да се съхраняват на специален щанд или може да са поставени между другите храни, така че трябва да си отделите време за разглеждане.
 • Официалният символ  за без глутен е “Crossed Grain” е:
 • Под знака винаги трябва да има код с цифри и букви, като буквите са абревиатура на държавата, а цифрите са кода на сертифицираният безглутенов продукт.

 

 

 

 

Когато пазарувате за хранене, можете да намерите много информация на етикета, за да ви помогне да решите дали дадена храна е подходяща за вашата безглутенова диета.

Етикиране без глутен

Има закон, който обхваща използването на термина “етикетиране” без глутен . Когато виждате знак “Crossed Grain” върху етикета, знаете, че тези храни са подходящи за диета без глутен.

 

Без глутен

Само храни, които съдържат 20 части на милион (ppm) или по-малко, могат да бъдат етикетирани като “без глутен”.

Това може да се отнася за специални храни, заместители на продукти без глутен като хляб, брашна и бисквити, включително храни, съдържащи пшенично нишесте без глутен, както и преработени храни, приготвени от естествени съставки без глутен като супи и готови ястия. Знакът “без глутен” може да се използва и за незамърсени овесени продукти, които съдържат не повече от 20 ppm. Изследванията показват, че това малко количество глутен не е опасно за хора с цьолиакия и те могат да ядат неограничени количества продукти с глутен при ниво от 20 ppm или по-малко.

 

“С много ниско съдържание на глутен”

Специализирани заместващи продукти (като хляб и смеси от брашна), съдържащи пшенично нишесте без глутен с ниво на глутен между 21 и до 100 ppm, могат да бъдат обозначени като “с много ниско съдържание на глутен”.

За закона

Първият закон относно използването на термина “без глутен” е публикуван през януари 2009 г. и въведен през януари 2012 г. Стандартът Codex Alimentarius за храни без глутен осигурява нивото на глутен, поносимо от хора с цьолиакия, които се използват за етикетиране на хранителни продукти.

Пшенично нишесте без глутен (Codex)

Пшеничното нишесте без глутен (Codex) е специално произведено пшенично нишесте, което се измива, така че има ниво на глутен в рамките на стандарта Codex (20 ppm или по-малко). Първата съставка е въведена като основа за заместващи продукти като брашно и хляб за подобряване на качеството и структурата на продуктите. Той винаги трябва да се показва в списъка на съставките, ако е бил използван.

Списък на съставките

Всички опаковани храни в ЕС са обхванати от законите за етикетирането, които включват правила относно информацията за алергените, която трябва да бъде обявена на етикета.

Всички съставки трябва да бъдат изброени в списъка на съставките. Зърнените храни, съдържащи глутен, са един от 14-те изброени алергени, които трябва да бъдат подчертани в списъка на съставките, поради което ако даден продукт, съдържащ зърнени култури, се използва като съставка, той трябва да бъде изброен и ясно подчертан, например с удебелен шрифт. Производителите ще посочат конкретното зърно, така че ще видите тези думи в списъка на съставките, ако те са в продукта:

 • пшеница
 • ръж
 • ечемик
 • овес

 

Изключения

Съществуват някои съставки, които са направени от зърнени храни, съдържащи глутен, където зърното се обработва по такъв начин, че глутеновият материал се отстранява. Тези съставки са безопасни за хора с цьолиакия и затова не е необходимо производителят да изброи зърното, от което са дошли.

Следните съставки са безопасни за хора с цьолиакия:

 • глюкозни сиропи, получени от пшеница или ечемик, включително декстроза
 • пшенични базирани малтодекстрини
 • дестилирани съставки, произведени от зърнени култури, които съдържат глутен, например алкохолни спиртни напитки.

 

Въпреки, че тези съставки могат да бъдат произведени от зърнени храни, съдържащи глутен, производителите не трябва да ги етикетират като такива. Някои производители все още ги изброяват, например “глюкозен сироп от пшеница” или “пшенична декстроза”. Тези съставки са без глутен и са подходящи за хора с цьолиакия.

Сподели с приятел