За БНР: Меню за всички деца в училище

На 26 март 2025 г. част от екипа на Асоциация Цьолиакия България – Живот без глутен (АЦБ) участва в предаването на Радио София по Българското национално радио, за да обсъдят необходимостта от осигуряване на безопасно и подходящо хранене за деца с цьолиакия и други специфични хранителни нужди в училищата.​

В интервюто, Ралица Мавродиева, ръководител безглутенови реформи и кулинарна индустрия към АЦБ, сподели личния си опит като майка на дете с цьолиакия. Тя подчерта, че в повечето училища липсват безопасни и съобразени с нуждите на децата със специален режим на хранене опции. Това води до социална изолация и усещане за различност сред децата.​

Ада Гулямджис, заместник-председател на АЦБ, обясни, че приготвянето на храна за хора с цьолиакия изисква специални условия, като използване на чисти продукти и избягване на кръстосано замърсяване с глутен. Тя подчерта, че дори минимално количество глутен може да бъде опасно за здравето на децата.​

Основен акцент на интервюто беше предложението, изготвено от Асоциацията до Министерството на здравеопазването във връзка с предстоящи промени в Наредба № 37.

Наредба № 37 регламентира здравните изисквания към храненето на деца в детски заведения и в училищна среда. Асоциация Цьолиакия България настоява в нея изрично да се включат конкретни разпоредби, които да гарантират безопасно и адекватно хранене на децата с цьолиакия и други заболявания, налагащи медицинска диета.

В предложението до МЗ са заложени следните ключови мерки:

✔️ Въвеждане на гъвкави механизми за осигуряване на специализирано хранене – като възможност за външен кетъринг, обособени кухни или сертифицирани доставчици.

✔️ Ясни правила за предотвратяване на кръстосано замърсяване с глутен и други алергени.

✔️ Изискване за разнообразие и достатъчен избор на подходящи продукти в училищни столове, бюфети и вендинг автомати.

✔️ Задължително обучение на персонала, отговарящ за храненето, по теми като цьолиакия, хранителна безопасност и отговорност при хранене на деца със специален режим.

Пълното интервю може да чуете тук: Трябва да има менюта и за ученици със специфични изисквания за хранителните съставки! – Акценти от програмата – БНР Новини

Сподели с приятел
bg_BGBulgarian